Het Nieuwe Instituut Online
2022
29
Nov
14:00 – 18:00
Salone d'Onore at Triennale Milano

De Working on Common Ground conferentie ligt in het verlengde van Have we met?, de Nederlandse bijdrage aan de 23rd Triennale Milano International exhibition. In Working on Common Ground werkt Het Nieuwe Instituut, dat de tentoonstelling samenstelde, samen met cheFare, bureau voor culturele transformatie uit Milaan. Door Nederland en Italië naast elkaar te leggen, verkent de conferentie zowel de overlappende kenmerken als plaatsgebonden kenmerken van twee ecologische omgevingen hoe meersoortige gemeenschappen gestimuleerd kunnen worden.

2022
24
Nov
17:00 – 18:00
Het Nieuwe Instituut Online

The One Minutes presenteert de november- en decembereditie van hun serie, samengesteld door BOLOHO. The BOLOHO Series bestaat uit 38 films van één minuut. BOLOHO Collective uit Guangzhou, China creëerde 18 One Minutes en nodigde kunstenaars en filmmakers van diverse hoeken van de wereld uit om te reageren. De ingezonden films kwamen uit België, China, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Indonesië, Israël, Italië, Nederland, de Republiek Rwanda, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en zullen samen met BOLOHO's compilatie worden vertoond.

2022
01
Sep
20:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Squeeze Crush Press Blush’ is samengesteld door Afra Eisma en Marnix van Uum en biedt een niet-lineare reis aan langs een veelheid aan gevoelens. Eenentwintig kunstenaars en filmmakers nodigen je uit om een ​​duik te nemen in hun steeds veranderende geest. 

2022
26
Mei

In de tweede editie van Locating Enter gaat het team achter deze online omgeving dieper in op de relatie tussen toegang tot culture instellingen voor mensen met een (functie)beperking en het ontwerp en gebruik van digitale tools die deze toegankelijkheid kunnen vergroten.

2022
12
Mei
20:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Een nieuw narratief voor Oekraïne, verteld door haar kinderen. Welke invloed heeft de oorlog op het dagelijks leven in Oekraïne? Hoe is het om op te groeien in een conflictzone, om te leven in constante angst? En aan welke toekomstdromen houden jongeren zich vast?

 

2022
22
Apr
17:00 – 18:00
Het Nieuwe Instituut Online

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger in gesprek met ontwerper Petra Blaisse, conservator Ellen Smit en met gebruikers en omwonenden over de aanleg en geschiedenis van het Rotterdamse Museumpark. Dit is de derde van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

2022
21
Apr

Scenaristen, architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars spreken naar aanleiding van de première van de film Pakhuis Amsterdam over een mogelijke architectuur voor de toekomst. Samen met architect Michael van Bergen, die in de film ‘scenario-denken’ introduceert als reactie op een steeds verder vertakte, genetwerkte en veranderlijke werkelijkheid, onderzoeken we hoe we die aanpak kunnen inzetten.

2022
21
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In deze derde en laatste editie van Colonial Spectres gaan onderzoeker Theo Paijmans en onderzoeker en filmmaker Janilda Bartolomeu uitgebreid in op de opkomst van het Spiritisme in Nederland en hoe deze samenviel met de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Met Couperus’ roman De stille kracht als vertrekpunt bespreken ze hoe geesten voortkomen uit koloniale oppressie en koloniale schuld. 

2022
14
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Het Nieuwe Instituut viert het verschijnen van het nieuwste nummer van het tijdschrift Ardeth dat – in plaats van de gebouwde uitkomsten of de auteurs van het ontwerpproces die in andere vakliteratuur meestal worden uitgelicht – het projectmatige van architectuur centraal stelt en waarvan de naam staat voor ‘Architectural Design Theory’. Deze achtste editie van het blad is mede-samengesteld door oud-medewerkers van de afdeling Research van het instituut Marina Otero Verzier en Katía Truijen en er zijn bijdragen in opgenomen van voormalige HNI-onderzoeksfellows zoals het collectief RESOLVE. Het nummer dat onder de titel BURN-OUT verschijnt wordt feestelijk gelanceerd met presentaties en debat rond het gelijknamige thema.

2022
07
Apr
20:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In de serie ‘Snack or Food Pill?’ van The One Minutes nemen vierentwintig filmmakers je mee op een tijdreis. Verliep de tocht voorspoedig? Was het een zegen of een vloek om door de tijd te kunnen reizen? Genoot je onderweg van snacks of stilde je de honger met voedingstabletten, met food pills? De reeks van deze maand is samengesteld door het Sandberg Design Department. De geselecteerde 'zestigseconden-sci-fi' werd ingezonden vanuit Kameroen, Colombia, India, Nederland, Spanje, Peru, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

2022
24
Mrt
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Deze openbare bijeenkomst van Collecting Otherwise analyseert gebeurtenissen die in nauw verband staan met de architectuurpraktijk zoals die zich in het koloniale buitenland afspeelde. Hierbij zijn circa 800 architectuurarchieven betrokken die in beheer zijn van Het Nieuwe Instituut.

2022
17
Mrt
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online en bij Het Nieuwe Instituut (Room 2)

Florian van Zandwijk en Aileen Ye nemen deelnemers mee op een experimentele digitale en hybride verkenningstocht van ENTER, het eigen online platform van Het Nieuwe Instituut. Reis daar mee van kamer naar kamer, ontdek op elke plek iets nieuws, wissel van gedachten met gastsprekers en andere deelnemers, maak plezier en voer goede gesprekken.

2022
10
Mrt
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

In het kader van Internationale Vrouwendag 2022 stonden we stil bij de recente acquisitie van een aantal archieven van vrouwelijke architecten uit het begin van de twintigste eeuw. Elske Schreuder heeft deze collectie symbolisch overgedragen aan de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. De verhalen die de uitgenodigde onderzoekers ontdekt hebben belichten de veelal verborgen rol die vrouwen hebben gespeeld in architectuur, planning en design. Met bijdragen van Hetty Berens, Erica Smeets-Klokgieters, María Novas Ferradás, Veerle Alkemade en Catherine Koekoek. De avond werd gemodereerd door Lidewij Tummers.

2022
03
Mrt
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Onafhankelijk onderzoeker Nadine King Chambers geeft een lezing over de onderlinge relaties tussen Zwarte Caribische en Inheemse Caribische gemeenschappen. Als uitgangspunt van deze editie van Submerged Heritage neemt Chambers de broodvrucht die in de achttiende eeuw vanuit Tahiti naar het Caribisch gebied werd verscheept.

2022
24
Feb
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In deel twee van het drieluik Colonial Spectres praat filmmaker en onderzoeker Janilda Bartolomeu met filmwetenschappers Sophia Siddique Harvey en Rosalind Galt over vrouwen in Indonesië tijdens Nederlandse bezetting.

2022
17
Feb
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

De zeespiegel stijgt. Met een stijging van één meter moeten miljoenen mensen huis en haard verlaten. Op de vlucht voor het stijgende water omdat hun leefgebied niet langer bewoonbaar is. In deze live editie van The One Minutes in Het Nieuwe Instituut bekijken we de zee vanuit diverse perspectieven. Met bijdragen van onder andere schrijver Alma Mathijsen, Kinemastik, jongeren uit de Malediven, muzikant Imyenayare van het Ka'lina Terewuyu-volk en vele kunstenaars.

2022
03
Feb
19:30 – 21:15
Het Nieuwe Instituut Online

Deze editie van de serie Social Talks bouwt voort op acties van de woonbeweging die recent aan een nieuwe opmars is begonnen. Dit ‘gesprek over het sociale’ vormt een prelude op het weekend Housing Futures, waarin volop gesproken zal worden over tactieken om ruimte vorm te geven en in te richten voor alternatieve huisvesting en samenlevingsvormen die zich verzetten tegen de norm. Deze donderdagavond staan de gasten alvast stil bij de toekomst van afwijkende huisvestingsmodellen. Hoe zal de kraakbeweging zich ontwikkelen? Op wat voor manieren kunnen we coöperatief wonen? En hoe behouden we dit soort ruimtelijke, sociale en politieke strategieën voor volgende generaties?

2021
16
Dec
20:00 – 21:30
Het Nieuwe Instituut Online

In de serie Significant Content worden populaire makers op verschillende sociale mediaplatforms een artist talk aangeboden. Deze keer zijn de sprekers twee memepagina’s op Instagram: @this.and.a.blunt en @joan.of.arca.

2021
16
Dec
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Op basis van prikkelende voorbeelden uit het archief kijken we naar het experiment met de blauwdruk, met de focus op cross-disciplinaire relaties tussen de ontwerppraktijk, de artistieke praktijk en de fotografie van toen en nu. Met bijdragen van Susanna Brown, Carolin Lange, Harm te Velde en Hetty Berens. De avond wordt gemodereerd door Ellen Smit. 

2021
09
Dec
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Om iets complex als de wereldwijde geschiedenis van modernisering beter te leren begrijpen kan het helpen om er vanuit het oogpunt van één materiaal naar te kijken. Aluminium Dreams gebruikt aluminium als aanknopingspunt voor de materiële cultuur en ecologische impact van de moderniteit. Tijdens dit event geeft auteur Mimi Sheller via een beeldverbinding een lezing over haar gelijknamige boek, waarin zij bedoelde en onbedoelde effecten van het gebruik van aluminium uiteenzet. Landschapsarchitect en journalist Daphne Bakker, kunstenaar en filmmaker Miguel Peres dos Santos en curator en schrijver Vincent van Velsen geven een toelichting op hun project Submerged Heritage. In dit onderzoek naar de nauwe band tussen Nederlands kolonialisme en mondiaal kapitalisme staat het Brokopondostuwmeer centraal, dat ontstond toen er een stuwdam werd aangelegd om energie op te wekken voor de winning van bauxiet.

2021
09
Dec
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Tijdens de vierde publieke bijeenkomst van Collecting Otherwise is de kijker uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek tijdens deze soft closing van de eerste editie en wordt er vooruit gekeken naar wat volgend jaar brengt. De tijd wordt genomen om te reflecteren op de middelen en methodologieën die zijn ontwikkeld en het proces hiervan. Van het herstel van gearchiveerde praktijken middels de Archival Care Rider, tot aan de artistieke onderzoeksprojecten die informeren en speculeren over nieuwe manier van het inzien van een archief. Met een korte introductie van de cassussen voor volgend jaar, vragen we onszelf hoe we anders verzamelen om het archief te dekoloniseren. Genodigde sprekers en leden van de Working Group sluiten aan bij de gesprekken gedurende het evenement. 

2021
02
Dec
20:00 – 21:00
 

Forked Tongue, de november- en decemberserie van The One Minutes is samengesteld door kunstenaar Madison Bycroft, die video’s selecteerde die werden ingezonden in reactie op zijn open oproep om in filmpjes van één minuut in te gaan op de noties van tweeslachtigheid, dubbelspraak en ambivalentie.

2021
25
Nov
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In de eerste editie van Colonial Spectres praat researcher en filmmaker Janilda Bartolomeu met historicus Caroline Drieënhuizen, curator Amanda Pinatih en wetenschapper Robin Hartanto Honggare. Zij gaan in gesprek over de geschiedenis van objectverzamelingen tijdens en na het Nederlandse koloniale bewind in voormalig Nederlands-Indië (nu Indonesië). Hoe zijn deze praktijken van invloed geweest op de Nederlandse identiteit? Deze bijeenkomst heeft tot doel verschillende perspectieven creëren op ‘bespookte’ objecten in Nederlandse interieurs, zoals musea, restaurants en woningen.

2021
18
Nov
17:00 – 18:00
Het Nieuwe Instituut Online

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger in gesprek met conservator Eline de Graaf en landschapsarchitect en planoloog Han Lörzing over de groenvoorzieningen in de Bijlmer. Dit is de tweede van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

2021
21
Okt

In de derde aflevering van STATEMENTS gaat presentator Shay Kreuger in gesprek met Marjan Moed (theatermaker en single activist) en Ruben van Gaalen (onderzoeker bij het Centraal Bureau van de Statistieken) over 'single design', praat ze met Leila Lambrechts (seksuoloog) en Ferdi Sibbel (art director en stylist) over seks & fashion, en wordt er aandacht besteed aan de Black Achievement Month samen met Alida Dors (artistiek leider van Theater Rotterdam) en Brian Elstak (beeldend kunstenaar). Met een speciaal voordracht door Daniëlle Zawadi (schrijver en spoken word artiest).

2021
14
Okt

Parallel aan de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld gaan we dieper in op identiteit, representatie en architectuur. Architectuurhistoricus Léa-Catherine Szacka spreekt over gemedieerde architectuur, hoe ideeën en ideologieën in een gevel samenkomen en welke verhalen zich afspelen in (echt) gebouwde wijken. Architect en activist Adam Nathaniel Furman kijkt naar representatie en hoe een alternatief voor heteronormatieve beeldvorming van invloed is op de expressieve gevel en bijdraagt aan een veelzijdiger begrip van architectuur. Met een bijdrage van architect en planner Jaakko van 't Spijker. 

2021
07
Okt

Tijdens deze publieke bijeenkomst richt Collecting Otherwise zich op de uitwisseling van archiefmateriaal en het tot stand brengen van samenwerkingsverbanden tussen instellingen, beide van fundamenteel belang voor het begrip van archiefmateriaal en de samenstelling van ‘archieven’ in maatschappelijke contexten. 

2021
30
Sep

Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut organiseren ter gelegenheid van de 101ste geboortedag van Constant Nieuwenhuys een gezamenlijk avondvullend programma in het teken van zijn nalatenschap. In lezingen en een stadswandeling staat met name Nieuwenhuys’ utopische ‘New Babylon’ centraal, het visionaire project waar architectuurhistoricus Mark Wigley in 1998 een tentoonstelling aan wijdde.

2021
24
Sep
19:30 – 20:15
 

Set Stage Screen: A Situated Video Channel wordt gelanceerd tijdens een online programma op vrijdagavond 24 september, waarin kunstenaars en filmmakers Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers and Geo Wyeth & Jay Tan reflecteren op hun werk en manieren van filmmaken, elk in hun eigen audiovisuele taal en video format.

2021
23
Sep

Digitale ‘boekpresentatie’ van de webpublicatie For the Record: On the Politics of Music Video Culture tijdens Thursday Night Live! Met bijdragen van architect en theoreticus Dele Adeyemo, kunstenaar en historicus Sary Zanarani, grafisch ontwerper Koos Breen en creative coder Vera van de Seyp. Deze avond wordt gemodereerd door Marina Otero Verzier, Katía Truijen en Delany Boutkan.

2021
16
Sep

In aanloop naar de tentoonstelling MVRDVHNI The Living Archive of a Studio gaan medewerkers van Het Nieuwe Instituut in gesprek met Sanne van der Burgh en Leo Stuckardt van MVRDV. Samen praten zij over het concept en ontwerp van de tentoonstelling die in het najaar van 2021 te bezoeken is in Het Nieuwe Instituut, gevolgd door een mondelinge presentatie over de geschiedenis van het Lloyd Hotel.

2021
09
Sep

Architectuurtheoreticus Albena Yaneva bespreekt vragen als: wat voor ontastbare, belichaamde en sociale kennis schuilt er in archieven? Hoe zouden we zulke kennis kunnen activeren? Wat houdt een archief op het gebied van architectuur überhaupt in? En zit er een ambachtelijke kant aan archiveren? Aan de hand van haar van haar laatste boek, Crafting History and the Quest for Architectural Legacy, presenteert ze haar onderzoek naar de onuitgesproken kennis die archiveren oplevert.

2021
02
Sep

In deze Remote Reading Room draagt cultuurcriticus en spokenwordartiest Tina Campt voor uit haar boek A Black Gaze: Artists Changing How We See. De soundtrack bij deze voordracht-op-afstand is verzorgd door kunstenaar en onderzoeker Zara Julius. 

2021
29
Aug

Multidisciplinair verhalenverteller Melanin Kris heeft een intiem en gevarieerd programma over resilience of veerkracht samengesteld. Kunstenaars uit allerlei disciplines laten zich in deze editie van Kris' reeks ‘poëtische tentoonstellingen’ door maatschappelijke ontwikkelingen inspireren om alternatieve benaderingen van actuele dilemma’s te formuleren: ‘Voor mijn dood wil ik nog eens…’

2021
08
Jul

Sinds maart 2020 is de wereld trager, stiller en bedachtzamer geworden. Dit heeft de aanzet gegeven tot een herwaardering van onze prioriteiten, routines en manier van leven. Deze Design Dialogue bestaat uit een lezing door architect en curator Ligia Nobre, die momenteel (als lid van O grupo inteiro) als fellow is verbonden aan Het Nieuwe Instituut. Zij zal het hebben over haar essaybijdrage aan de nieuwe publicatie van uitgever Valiz, Slow Spatial Reader. 

2021
29
Jun

Creative Holland Live is een serie bijzondere (online) inspiratiesessies, met als doel het tot stand brengen van levendige en leerzame interactie tussen creatieve makers en ondernemers over hun internationale ambities en ervaringen. Deze tweede bijeenkomst in de serie, over de toegevoegde waarde van gezamenlijke presentaties, vindt plaats in Het Nieuwe Instituut op 29 juni 2021 tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

2021
25
Jun
21:00 – 22:00
 

In samenwerking met kunstenaar Giovanni Maisto Ferreira en Kunstinstituut Melly presenteert Het Nieuwe Instituut een reeks evenementen rond de korte film Touch’M, gemaakt door Ferreira. In het eerste deel zal Kunstinstituut Melly, in een aflevering van De Kunstavond Radio, in gesprek gaan met Ferreira over zijn werk, zijn werkproces en hoe hij zorgt voor zijn eigen welzijn en geestelijke gezondheid, en wordt voor het eerst de film gedeeld met het publiek. 

2021
24
Jun
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Redacteuren van de Reizende Academie, Erik Wong en Sophie Krier, proberen grip te krijgen op het begrip ‘pluriversum’, met kunstenaars/activisten Jay Jordan & Isa Frémeaux en kunstenaar/onderzoeker Camilia Marambio. Na deze introductie duiken we in het (drink)water van İstanbul met ontwerper Nur Horsanalı, urbanist Yaşar Adnan Adanalı, architect Eva Pfannes (OOZE) en onderzoeker/activist Li An Phoa. Hoe zorgen we er voor dat alle inwoners van İstanbul toegang krijgen tot gratis en schoon drinkwater? 

2021
24
Jun

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger de buurt in om in gesprek te gaan met ontwerpers, archiefexperts en bewoners/gebruikers van het groen in tuindorp Vreewijk. Dit is de eerste van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

2021
22
Jun
10:00 – 16:00
 

Hoe verhoudt artistieke vrijheid zich tot creatief hergebruik? Hoe ‘open’ moet een collectie zijn? Welke rol speelt onderzoek bij het maken van kunst, en heeft kunst invloed op de werkwijze van institutionele archieven? Tijdens het symposium Open Archief gaan we in gesprek over deze en andere vragen over creatief hergebruik van erfgoed.

2021
18
Jun

Het Zoönomic Curriculum is bedoeld voor deelnemers die geïnteresseerd zijn in het starten van een eigen zoöp of die actief lid willen worden van een Zoönomic Foundation. Het programma is ontwikkeld rondom de 'Zoönomic Method' en helpt deelnemers op weg in het proces van het starten en verder ontwikkelen van een zoöp. Het curriculum vindt plaats op 30 april, 21 mei, 4 en 18 juni, vanaf 14.00 uur.

2021
17
Jun
19:30 – 21:00
Online event

In deze tweede editie van How to do a Zoöp wordt er op speculatieve wijze gekeken naar Het Nieuwe Insituut en het grotere Museumpark als Zoöp. Het Nieuwe Instituut als zoöp dient als case study  voor een grotere vraag: hoe kunnen de belangen van meer-dan-menselijke bewoners van de stad worden meegenomen bij het ontwerp van de groene publieke ruimte? Hoe zouden ruimte arrangementen en gebruikspatronen kunnen worden gereorganiseerd? En hoe kan de ecologische kwaliteit van leven, de dichtheid en veelzijdigheid van de relaties tussen alle bewoners (inclusief de mens!) worden verbeterd?

2021
17
Jun
19:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut Online

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de laatste editie gaat Malique Mohamud het gesprek aan met Amal Alhaag over de eerste twee video-essays Articulating Sauce en Slinging Slanguage.

2021
15
Jun

Hoe begin je als een programmagerichte instelling een eigen archief? Welke tools en stappenplannen bestaan hiervoor? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma is bestaat uit verschillende presentaties van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie.

2021
10
Jun

Op de schijnbaar lege, eindeloze vlakte van de zee worden hele infrastructuren opgetrokken, van boorplatformen tot windmolenparken. Ter gelegenheid van hun onlangs verschenen boek Urbanisation of the Sea, verkennen onderzoeker Nancy Couling en havenstaddeskundige Carola Hein de gevolgen en mogelijkheden van zulke maritieme ontwikkelingen. Evenement georganiseerd door nai010 uitgevers, met bijdragen van stadstheoreticus Neil Brenner, stedenbouwkundige Han Meyer en curator Chus Martínez.

2021
05
Jun

Ter afsluiting van Art on Display 1949-69 gaan Guus Beumer en Aric Chen in gesprek met de curatoren van de tentoonstelling, Penelope Curtis en Dirk van den Heuvel, over de baanbrekende ontwerpen van Carlo Scarpa, Aldo van Eyck, Lina Bo Bardi en anderen, en de rol die tentoonstellingen kunnen spelen bij het aan de orde stellen van actuele, maatschappelijke kwesties. 

2021
03
Jun
19:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut Online

Als onderdeel van de samenwerking tussen Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In deze editie zit aan tafel: Soortkill. Met Malique Mohamud praat hij over het ontstaan, de ontwikkeling en de noodzaak van straattaal.

2021
27
Mei

Tijdens deze tweede openbare bijeenkomst in het kader van het onderzoeksproject Collecting Otherwise wordt het publiek uitgenodigd om mee te praten over alternatieve verzamelmethoden. Hoe en vanuit welke gezichtspunten kunnen we de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw verrijken? Leden van de werkgroep, die deel uitmaakt van Architectuur Dichterbij, onderzoekers Renan Laru-an en Yasmin Tri Aryani, curator Staci Bu Shea en kunstenares Hannah Dawn Henderson gaan het gesprek aan over gevalsanalyses die in de loop van de bijeenkomst worden gepresenteerd.

2021
20
Mei
19:00 – 20:00
Het Nieuwe Instituut Online

Als onderdeel van de samenwerking met Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcasts over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In deze tweede editie gaat Malique Mohamud (Concrete Blossom) in gesprek met Zouhair Hammana over de filosofie van Gucci Mane (‘the sauce’), kennis in onze sociale kringen en de belichaming hiervan in een verwesterde samenleving in het tweede deel van Articulating Sauce.

2021
13
Mei

David Blandy heeft voor The One Minutes van mei en juni een serie video’s samengesteld onder de titel The Fields of Algorithms. De reeks, die laat zien hoe games van elke speler een soort regisseur maken, is een mixtape van poëtische films van ieder één minuut.

2021
07
Mei
16:00 – 17:30
Het Nieuwe Instituut Online

In samenwerking met Rewire Festival presenteert Het Nieuwe Instituut For the Record: In Another Setting. In dit evenement worden ontwerptactieken voor collectieve muziekervaringen in en na de pandemie besproken. Met Alpha Rats (JP), Archivo Auxiliar (MX), GLOR1A (VK), Volumetric Performance Toolkit (VS) en Jason King (VS).

2021
06
Mei

Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren de EVJ, een draagtas gemaakt van gebruikte plastic zakken die te leen zal worden aangeboden. In deze tweede editie van Design Dialogues zal Van Joolen, samen met filosoof Patricia de Vries, ontwerper Karim Adduchi, ontwerper Baby Reni, journalist Lynn Berger en de ervaren tasverzorgers van Het Nieuwe Instituut, spreken over het zorgen voor dingen die niet van ons zijn, het toekennen van waarde aan wegwerpartikelen en het beantwoorden van de vraag: wat gebeurt er als een gewoon voorwerp iets wordt waarvoor we moeten zorgen? Met een bijdrage van archeoloog Maikel Kuijpers. 

2021
29
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Neem een kijkje achter de schermen bij het onderzoek van de drie makers die zijn geselecteerd voor de tweede editie van Open Archief: Jessica de Abreu, Michiel Huijben en Femke Dekker. De drie kunstenaars zijn de afgelopen maanden op zoek gegaan naar nieuwe verhalen in digitale collecties. Daaruit ontstaan drie nieuwe mediawerken rond het thema 'activisme en archieven' die vanaf 3 juni 2021 te zien zijn in Het Nieuwe Instituut.

2021
29
Apr
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

In de aanloop naar de officiële oprichting van de eerste zoöp delen vier pro-zoöps uit binnen- en buitenland wat voor potentieel zij zien in hun eigen transformatie naar die nieuwe organisatievorm. Ze gaan in gesprek over hun redenen om zoöp te worden en de vraagstukken die erbij komen kijken. Ze benadrukken in hun verhaal elk een ander aspect van de zoöp en belichten zo de uiteenlopende ecologische, politieke en economische dimensies waarbinnen die opereren. Met bijdragen van sprekers Roberta Jurcic, Anne van Leeuwen, Jane Da Mosto, Matthijs ten Berge en Klaas Kuitenbrouwer.

2021
24
Apr

De vijfde Istanbul Design Biënnale, met als thema Empathy Revisited: Designs for More Than One, loopt in de laatste week van april 2021 ten einde. De biënnale, gecureerd door Mariana Pestana in samenwerking met Sumitra Upham en Billie Muraben, wordt op 24 april afgesloten met een eendaags slotevenement: Not quite a finissage!, in samenwerking met het London Design Museum en Het Nieuwe Instituut.

2021
22
Apr

Als onderdeel van de samenwerking met Het Nieuwe Instituut produceert Concrete Blossom een serie video-essays en podcastuitzendingen over taal, beeld en ruimte in de hiphopcultuur. In de eerste editie gaat Malique Mohamud (Concrete Blossom) in gesprek met kunstenaar Wes Mapes. Samen praten zij over de filosofie van Gucci Mane (‘the sauce’), kennis in onze sociale kringen en de belichaming hiervan in een verwesterde samenleving.

2021
15
Apr

Het laatste evenement in de serie TNL! Lithium zal online bezoekers nieuw energie inblazen met een lezing van architect Christie Pearson over de ingewikkelde geschiedenis van Europese kuuroorden en publieke badhuizen, en hun relatie tot verschillende vormen van macht. Vervolgens zal decorontwerper Katrin Bombe inzicht geven in de scenografie van de tentoonstelling Lithium, die is opgezet als een mineraal kuuroord.

2021
08
Apr

In deze online Thursday Night Live! presenteert architectenbureau KAAN Architecten de serie MINUTES, twaalf films waaruit een alternatieve benadering van architectuur naar voren komt. De filmvertoning wordt ingeleid door Brendan Cormier van het Londense Victoria & Albert Museum en gevolgd door een gesprek met de betrokken filmmakers. 

2021
01
Apr

Sinds 1 januari 2021 is Het Nieuwe Instituut een erfgoedinstelling. Om dit gegeven kracht bij te zetten maakt het instituut de meer-jarenpresentatie Het ontwerp van het sociale op basis van onder meer de architectuurcollectie. Praat mee tijdens dit kijkje achter de schermen, met casussen Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk, Feministisch ontwerp en De Digitale Stad. Met bijdragen van Hetty Berens, Rudy Guedj, Setareh Noorani, Tabea Nixdorff, Marleen Stikker en Simone C. Niquille.

2021
25
Mrt

Van simpele Excel-sheets tot hebzuchtige algoritmen: financiële instrumenten zijn vaak even ongrijpbaar als onzichtbaar, maar vormen in toenemende mate de blauwdruk voor de stad. In deze eerste editie van Spreadsheet Architectures zal de recente verkoop van het Groot Handelsgebouw ter waarde van 289 miljoen euro als vertrekpunt dienen om kapitaalstromen te volgen, anonieme eigenaren te identificeren, verdienmodellen en juridische constructies te ontvouwen. Uiteindelijk zal met Ewald Engelen, Michelle Provoost en Wendy Verschoor gereflecteerd worden op de impact van dergelijke ontwikkelingen.

2021
18
Mrt

In 2018 won ontwerper Basse Stittgen de New Material Fellowship met zijn werk Blood Related. Ter afsluiting van het onderzoek maakte hij samen met ontwerper en filmmaker Juan Arturo een korte film over industriële en kleinschalige (runder)slachthuizen. Tijdens dit evenement wordt de film Blood Related gelanceerd en praten we met gasten over het onderzoek dat eraan voorafging.

2021
18
Mrt

Tijdens dit gastprogramma presenteren studenten van Lifestyle Transformation Design van de Willem de Kooning Academie hun eigen audiovisuele werk als uitgangspunt voor een gesprek over de rol van activisme binnen kunst en ontwerp. Na afloop van de screening gaan de studenten in gesprek met het publiek. Kunstenaar Artúr van Balen sluit aan en deelt zijn werk, kennis en ervaring. Jannelieke Aalstein is de moderator van de bijeenkomst.

2021
11
Mrt

Een toekomst die op batterijen draait, welk verhaal schuilt daarachter? In de derde editie van TNL! Lithium onderzoeken we samen met Unknown Fields (Kate Davies en Liam Young) en sterrenkundige Francisco Förster de kosmologische oorsprong van lithium. En welke rol het speelt in de ‘groene’ energietransitie.

2021
05
Mrt

Comfort and Vision, de One Minutes serie van maart/april 2021, is samengesteld door beeldend kunstenaar Salim Bayri. 21 kunstenaars en filmmakers onderzoeken in éénminutenfilms hoe het gevoel van comfort van invloed is op wat je ziet.

2021
04
Mrt

In de overstap naar duurzame, regeneratieve energiebronnen, is zonne-energie een van de grote beloftes. Solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen gaan tijdens TNL! Design Dialogues in gesprek met Anastasia Kubrak en Flora van Gaalen van Het Nieuwe Instituut. Het onderwerp: hoe maken we deze energietransitie mogelijk?

2021
04
Mrt
14:00 – 16:30
Het Nieuwe Instituut Online

Het Nieuwe Instituut nodigt ontwerpers, onderzoekers, archiefbeheerders en beleidsmakers uit om van gedachten te wisselen over het erfgoed van het ontworpen landschap. Waardevol archiefmateriaal gaat nu verloren omdat een beleidsstrategie of concrete opvangplek ontbreekt. Maar wat is een werkbare oplossing die past bij deze tijd en de middelen die er zijn? Hoe kunnen we stapsgewijs toewerken naar een Collectie Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur?

2021
25
Feb

Shay Kreuger presenteert in samenwerking met Het Nieuwe Instituut de talkshow STATEMENTS. Shay voert elk editie een levendig gesprek over lokale en (inter)nationale kwesties op het gebied van ontwerp, kunst, cultuur, politiek, entertainment en de samenleving. In de tweede aflevering heeft ze het met haar gasten over Zwarte representatie in Disneyfilms, de componenten van recente rellen en het ontwerpen van je eigen dood. 

2021
29
Jan
20:00 – 21:00
 

The One Minutes Series van januari/februari 2021 is PⒶW en is samengesteld door Ceel Mogami de Haas. PⒶW bestaat uit 26 video’s van één minuut waarin kunstenaars en filmmakers de relatie tussen dieren en poëzie onderzoeken. De geselecteerde éénminutenfilms voor deze serie werden ingezonden vanuit Argentinië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland.

2021
28
Jan

Hoe kunnen stedenbouw, huisvesting en werkomstandigheden op een niet-seksistische manier worden vormgegeven? In de aanloop naar een nieuwe evenementenreeks blikt Thursday Night Live! terug op een recent gastprogramma, waarin werd bekeken wat voor impact het artikel 'What Would a Non-Sexist City Be Like?' van Dolores Hayden heeft gehad en welke actuele betekenis er aan haar werk kan worden toegekend.

2021
14
Jan

In dit tweede deel van TNL! Lithium staat de relatie tussen dit mineraal en geestelijke gezondheid centraal. Met bijdragen van het collectief LiCo (Lithops Corporation) en antropoloog Emily Martin wordt er gekeken naar het wereldwijde verlies van energie.

2021
14
Jan

In deze vierde aflevering interviewen Marina Otero Verzier en Jonas Staal kunstenaar Kyriaki Goni over haar projecten waarin zij alternatieve ecologieën van collectieve kennis en geheugen ontwikkelt. Filoloog en uitgever Vincent W.J. van Gerven Oei interviewt free software engineer, cultural explorer en social instigator Marcell Mars, met wie hij de noodzaak van een nieuwe gemeenschappelijke zorgstructuur verkent in relatie tot Mars’ mede geïnitieerde projecten.

2020
21
Dec

Lancering van de publicatie I See That I See What You Don't See die uitkomsten van de gelijknamige presentaties en programma’s in Milaan en Rotterdam verbindt aan nieuwe stemmen en verhalen over de relatie tussen zien, gezien worden, onderdrukking en emancipatie.

2020
17
Dec

The Coming South: Struggles, Epistemologies, Solidarity is een driedaags online symposium op 17, 18 en 19 december 2020 dat kijkt naar de toenemende tweedelingen die de polarisatie en hiërarchie in stand houden die de Global North / Global South wereldorde rechtvaardigen.

2020
10
Dec

Op 10 december lanceerde Het Nieuwe Instituut Values for Survival Cahier 2. Dit is de tweede publicatie in het publieksprogramma van Who is We? – de Nederlandse inzending voor de 17e editie van de Biënnale van Venetië. Curatoren Caroline Nevejan (Chief Science Officer van Gemeente Amsterdam) en Jane da Mosto (We Are Here Venice) bespreken onder begeleiding van de muziek van Michel Banabila het onderzoek met deelnemers. Samen buigen ze zich over de vraag hoe en of we intuïtie en ervaringen kunnen delen met mensen die we niet kennen en niet kunnen ontmoeten.

2020
10
Dec

Een videovertoning en presentatie door Sumayya Vally en Wayne Modest over de erkenning, restitutie, en verwijdering van monumenten, in het bijzonder in Zuid-Afrika en Jamaica. Zijn deze patronen vergelijkbaar of maken ze deel uit van verschillende fenomenen? Dit is de vierde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de strijd om erkenning.

2020
03
Dec

In samenwerking met Het Nieuwe Instituut presenteert Shay Kreuger de talkshow STATEMENTS, waarin je wordt meegenomen langs lokale, nationale en internationale vraagstukken op het gebied van design, kunst, cultuur, politiek, entertainment en maatschappij. Met in deze eerste editie onderwerpen als coronadesign, cancel culture en vrouwen in de hiphopcultuur.

2020
03
Dec

Voor deze TNL! is Het Nieuwe Instituut een samenwerking aangegaan met OSCAM. Het gesprek gaat onder andere over Zwarte narratieven, de rol van muziek in de representatie van identiteit en over het werken in en met de eigen lokale community.

2020
26
Nov

Als onderdeel van de conferentie van het Jaap Bakema Study Centre, waarin een kritische blik wordt geworpen op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur in de jaren zeventig, gaat Armin Linke in gesprek met Georg Vrachliotis en Dirk van den Heuvel. Tijdens deze presentatie zal er bij enkele projecten die de huidige staat van technologische landschappen wereldwijd, van media-archieven en data-archeologie tot controlekamers en serverparken worden stilgestaan.

 

 

2020
25
Nov
25/11/2020 – 26/11/2020
Het Nieuwe Instituut Online

Deze conferentie van het Jaap Bakema Study Centre werpt een kritische blik op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur sinds de jaren zeventig. Hoe heeft de opkomende informatiemaatschappij vorm gekregen in de architectuur? Welke nieuwe typologieën zijn er ontwikkeld? En welke rol heeft de architectuur gespeeld in de discussie over kunstmatige intelligentie?

2020
19
Nov

Architect en onderzoeker Godofredo Enes Pereira geeft een lezing over de gevolgen van lithiumwinning in de Chileense Atacama-woestijn. Dit is de eerste editie van Lithium, een serie events over de verschillende vormen van burn-out waar dit mineraal een rol in speelt. 

 

2020
12
Nov

Een vertoning van video’s door Sarmen Beglarian, Vasyl Cherepanyn en Milica Tomić wordt gevolgd door een gesprek samen met Arna Mačkić over het herbestemmen en verwoesten van monumenten in Kiev, Oekraïne, en in Omarska, Bosnië en Herzegovina. Dit is de derde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

2020
30
Okt

Imagine The Earth Is Your Lover, de nieuwste serie van The One Minutes Series, is gecureerd door Annie Sprinkle en Beth Stephens en is een document van de ecosex beweging. In de serie van 1 minuut durende videos visualiseren 23 kunstenaars en filmmakers hun gekke, gepassioneerde en felle liefde voor de Aarde. Zij verschuiven de metafoor van 'moeder Aarde' naar 'Aarde als minnaar' om een wederzijds en duurzame relatie met de Aarde te creëeren. De geselecteerde videos zijn vanuit Australië, België, Brazilië, Canada, Colombia, Duitsland, Griekenland, Malta, Mexico, Nederland, Portugal, Spanje, Verenigd Konijkrijk en Verenigde Staten ingezonden, waarmee de internationale schaal van de ecosex beweging wordt gemarkeerd. 

2020
29
Okt

Soft Architecture is een onderzoek van het architectenduo Aidel (Cristina Gallizioli en Marco Ferrari) naar het gebruik van textiel bij het bouwen van ruimtes. In het gesprek over dit onderzoek vertellen Gallizioli en Ferrari over mogelijke textiele ruimten en het gebruik van niet-solide materialen.

2020
25
Okt

De Dutch Design Week presenteert dit jaar in samenwerking met de New Material Award de Sustainable Products Talk(show), op 25 oktober 2020. De Talk(show) staat dit jaar in het teken van glas. Glas wordt gezien als alternatief voor plastic, maar hoe duurzaam is glas?

2020
15
Okt

Een vertoning van video’s door The Black Archives en Quinsy Gario, gevolgd door een gesprek met Simone Zeefuik over hoe nieuwe rituelen bij kunnen dragen aan het veranderen van de betekenis van monumenten. Dit is de tweede editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

 

 

2020
03
Okt

Op zaterdag 3 oktober vond de opening plaats van Art on Display 1949-69, een tentoonstelling waarin tentoonstellingsontwerp zelf centraal staat. Het dagvullende programma bestond uit een aantal intieme salons met een keur aan gasten met wie we spraken over verschillende aspecten van tentoonstellingsontwerp. De salons zijn nu terug te kijken. 

2020
01
Okt

Een vertoning van video’s door Manuel Correa en Dima Srouji wordt gevolgd door een gesprek over hoe het opgraven van monumenten bij kan dragen aan de constructie van een geschiedenis. Dit is de eerste editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

2020
30
Sep
13:00 – 17:15
 

Het Nieuwe Instituut is, in samenwerking met een groot aantal spelers uit het ontwerpveld, gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Het netwerk stimuleert kennisdeling over behoud en beheer van collecties op het gebied van design en digitale cultuur, verbindt collecties en maakt deze toegankelijk. Op woensdag 30 september komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen. 

2020
25
Sep
20:00 – 21:00
 

14 visuele kunstenaars en filmmakers verbeelden hoe het leven er na quarantaine uit ziet in The One Minutes serie New Normalism. Videos van 1 minuut die vanuit België, Hongarije, Nieuw-Zeeland, de Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn ingezonden zijn voor deze editie geselecteerd door curator Arnoud Holleman. 

 
 
2020
24
Sep

In de podcast aflevering TOPIC: Het Archief van Nu, een samenwerking tussen het Forum van de Regisseurs (onderdeel van het Nederlands Film Festival) en Thursday Night Live!, spreken onder andere curatoren Inge de Leeuw en Hugo Emmerzael met Sharelly Emanuelson (filmmaker), Shamira Raphaëla (regisseur van Ons Moederland), Sandra Beerends (regisseur van Ze noemen me Baboe) en Marina Otero Verzier (Hoofd Research bij Het Nieuwe Instituut) over hoe makers omgaan met het archief en de dekolonisatie daarvan, over de zeggenschap en eigenschap van beelden en over het gebruik van archiefmateriaal in nieuw werk.

2020
17
Sep

In deze derde aflevering interviewt Jonas Staal cultuurhistoricus en mediawetenschapper Siva Vaidhyanathan, schrijver van het boek Antisocial Media: How Facebook Disconnects Us and Undermines Democracy, over wat Facebook precies is en wat het zou betekenen het bedrijf te democratiseren. Flora van Gaalen, hoofd programmering bij Het Nieuwe Instituut, interviewt Paris Marx, urbanist, schrijver voor onder meer Jacobin Magazine, en oprichter van de linkse tech-podcast Tech Won’t Save Us, over strategieën om Amazon te nationaliseren en te herinrichten als publiek bezit.

2020
03
Sep

In de tweede aflevering van Collectivizations interviewt Jonas Staal de revolutionair Coni Ledesma, een centrale vertegenwoordiger van het National Democratic Front of the Philippines (NDFP), over het belang van grond, de rechten van de vrouw, en het collectief werk in hedendaagse praktijken van collectivisering. Klaas Kluitenbrouwer, curator en expert in e-culture bij Het Nieuwe Instituut, spreekt met Debra Solomon, kunstenaar en oprichter van Urbaniahoeve Social Design Lab for Urban Agriculture in Amsterdam, over food forests, het creëren van nieuwe ecosystemen in publieke ruimtes, en collectivisering als samenwerking tussen menselijke en niet-menselijke actoren.

2020
23
Aug

Tijdens het slotevenement van de tentoonstelling The Hoodie ligt de focus op de samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Concrete Blossom. In een panelgesprek wordt belicht hoe de samenwerking tot stand is gekomen, welke vormen het heeft aangenomen en hoe het instituut functioneert in de omgang met bestaande en nieuwe publieksgroepen. Maar ook: welke basis ligt er voor de toekomst?  

2020
22
Aug
15:30 – 17:00
Het Nieuwe Instituut Online / Offline

Op zaterdag 22 augustus vindt ter afsluiting van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van internationaal kunstenaarscollectief The Ummah Chroma een speciaal filmprogramma plaats. Tijdens deze middag zullen verschillende korte films worden vertoond, inclusief live Q&A's met de filmmakers.

2020
21
Aug
15:30 – 17:30
Het Nieuwe Instituut Online

Vijf jonge filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Rotterdam hebben in het kader van het YouthDem-programma in samenwerking met Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut gewerkt aan twee korte films waarin zij het spanningsveld tussen rituelen en identiteitsvorming in de westerse wereld verkennen. De films If The Walls Could Speak en Big Man gaan tijdens deze middag in première.

2020
09
Aug
14:00 – 15:00
 

Sluit aankomende zondag om 14:00 uur aan bij de Sunday Stroll. Interaction designer Florian van Zandwijk neemt bezoekers mee door de tentoonstelling The Hoodie vanuit zijn visie als ontwerper. 

2020
02
Aug
14:00 – 15:00
 

Sluit aankomende zondag om 14:00 uur aan bij de Sunday Stroll. Interaction designer Florian van Zandwijk neemt bezoekers mee door de tentoonstelling The Hoodie vanuit zijn visie als ontwerper. 

2020
16
Jul

Tim Wes lanceert zijn nieuwe videoclip Face Me in de vorm van een pop-up expo en videoprogramma onder de arcade bij Het Nieuwe Instituut, op 16 juli om 22:00 (zonsondergang). De lancering volgt op For the Record: Urban Imaginaries over verbeeldingen van de publieke ruimte in videoclips, dat live werd uitgezonden op 11 juni en waar Tim te gast was. 

2020
14
Jul
12:00 – 16:00
 

Presentatie van de eerste resultaten binnen Values for Survival, het publieke onderzoeksprogramma van Who is We?, de Nederlandse bijdrage aan de 17e Architectuur Biënnale van Venetië.

2020
10
Jul

De Rotterdamse dj Thelonious bracht op 10 juli 2020 een muzikaal eerbetoon aan zijn naamgenoot, de jazzpianist Thelonious Monk, die een goede bekende was van Nelly van Doesburg. Hij draaide deze set in het kader van de openingsweek 'Ongewoon alledaags', waarmee de tentoonstellingen 'Atelier Nelly en Theo van Doesburg' in Het Nieuwe Instituut en 'Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen' in Huis Sonneveld werden geopend.

2020
09
Jul

Interdisciplinair kunstenaar Neske Beks ging met Léon Kranenburg in gesprek over het onderzoek dat zij tijdens haar residentie in het Van Doesburghuis heeft gedaan naar de 'Zwarte verhaallijnen' in de geschiedenis van het huis, zoals de verbinding van het huis met dekolonisatie en de band van Nelly van Doesburg met jazzmuzikant Thelonious Monk.

2020
08
Jul
17:00
Het Nieuwe Instituut Online

Architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs gingen op woensdag 8 juli 2020 met architectuurhistoricus Anne Hoogewoning in gesprek over de architectonische geluidsinstallatie Ways of Space, die zij ontwikkelden tijdens hun gezamenlijke residentie in het Van Doesburghuis.

2020
06
Jul
06/07/2020 – 11/07/2020
Het Nieuwe Instituut Online

In de week van 6 tot en met 11 juli 2020 viert Het Nieuwe Instituut met een reeks online evenementen de opening van de tentoonstellingen Atelier Nelly & Theo van Doesburg en Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

2020
02
Jul
20:00 – 21:30
Het Nieuwe Instituut Online

Collectivizations is een reeks online gesprekken die draait om mogelijke strategieën en methodes om van zogeheten “trillion-dollar companies” collectief bezit te maken. Hoe zouden we dergelijke biljoenenbedrijven of mega-corporaties als Facebook, Amazon, Monsanto (Bayer), Google (Alphabet) kunnen transformeren tot nieuwe transnationale coöperatieven?

2020
01
Jul
01/07/2020 – 17/07/2020
 

Leerlingen van openbare basisschool 't Landje reageren op woordkunstenaar Dean Bowen en mediakunstenaar Bouba Dola. Bowen schreef een gedicht voor hen naar aanleiding van de installatie, welke Dola vervolgens verwerkte in een visuele boodschap.

2020
25
Jun

Gossips start vanuit idee het “roddelen” (gossips) als een van origine, vrije ruimte voor vrouwen op te vatten van waaruit nieuwe ideeën en gedachten konden worden ontwikkeld en gedeeld. Gossips wil deze notie nieuw leven inblazen en actief voor het voetlicht brengen.

2020
14
Jun

Sluit op 14 juni aan bij de eerste Sunday Scroll van designer, onderzoeker en muzikant Erik Peters via Facebook Live. In deze digitale omleiding onderzoekt hij het ontwerp van de toekomst, met een focus op speculatief ontwerp. Hoe wordt 'toekomst' gerepresenteerd in de media en wat gebeurt er binnen het veld van speculatief ontwerp?

2020
11
Jun

Music videos often expose realities of local communities, and make them circulate across platforms and territories. In time of COVID-19, under lockdown and self-isolation, music video formats have actually enabled forms of solidarity and collectivity across borders. This event will look into how local realities and changing notions of public space are represented in these videos. Speakers will also reflect on how fandoms and communities, held together by music, are responding to the current situation, and what are the modes of collaboration under social-distancing. 

2020
01
Jun
19:00 – 21:00
Online en op het Middellandplein, Rotterdam

Concrete Blossom en Brand New Guys organiseren in samenwerking met Youthdem en Het Nieuwe Instituut de on- en offline live-uitzending The Hoodie - Televised. Met bijdragen van o.a. Lou Stoppard, Timothy Sabajo (Patta), Chinouk Filique, Richard Lopes Mendes (Clan de Banlieue), Jordan Soediono (SUMIBU), Abderrahmane Trabsini (Daily Paper) en een Bring Your Own Merch (BYOM) screenprinting hangout.

2020
31
Mei
12:00 – 17:00
Online en op het Middellandplein, Rotterdam

Concrete Blossom en Brand New Guys organiseren in samenwerking met Youthdem en Het Nieuwe Instituut de on- en offline live-uitzending The Hoodie - Televised. Met bijdragen van o.a. Lou Stoppard, Timothy Sabajo (Patta), Chinouk Filique, Richard Lopes Mendes (Clan de Banlieue), Jordan Soediono (SUMIBU), Abderrahmane Trabsini (Daily Paper) en een Bring Your Own Merch (BYOM) screenprinting hangout.

2020
31
Mei
11:00 – 11:45
 

Performer, schrijver en kunstenaar Bas van der Kruk begeleidde zondag 31 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding ging hij in op het ontwerp van identiteit.

2020
28
Mei
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Tijdens de opening van The Hoodie namen Melanin Kris (o.a. bekend van de Levisionairs) en zijn cast bezoekers mee op een tocht die vertrok vanaf ground zero van de hoodie en eindigde met het vieren van zijn verjaardag op de afterparty. Dit event leidde tot een nieuwe kledinglijn van hoodies met poëtische opschriften. Toen hij net op gang begon te komen brak de coronapandemie uit en moest hij het hoofd zien te bieden aan een nieuwe uitdaging als onafhankelijk verhalenverteller, iemand met een vitaal beroep en kunstenaar-ondernemer.

2020
27
Mei

Hermine Giefing-Elzas en haar echtgenoot Abraham Elzas gingen graag op reis. Hun vakantiefoto’s zijn op verschillende plaatsen in Europa genomen en zouden wel eens nog onbekende bronnen en fascinaties van Hermine en Abraham bloot kunnen leggen. In het kader van Architectuur Dichterbij, start het Nieuwe Instituut met een publiek onderzoek naar deze privé-beelden in de hoop niet alleen nieuwe inzichten op te doen over Abraham Elzas en Hermine Giefing-Elzas, maar ook nieuwe verbindingen te kunnen leggen tussen de honderden archieven, waaruit de Rijkscollectie is opgebouwd. Het Nieuwe Instituut nodigt hierbij geïnteresseerden uit de beelden te analyseren en nog onbekende geschiedenissen bloot te leggen.

2020
24
Mei

Kunstenaar en jurist Shahaila Winklaar begeleidde zondag 24 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding onderzocht ze samen met deelnemers het ontwerp van vrouwelijkheid.

2020
22
Mei

The Power of Transparency bestaat uit 14 One Minute-video’s gemaakt door kunstenaars in China, Duitsland, Italië en Nederland die aan zelf-isolatie doen. Hoewel we beperkt zijn in ons doen en laten, zijn de mogelijkheden van onze verbeelding eindeloos. Doe je ogen dicht en laat alles dat ondoorzichtig is transparant worden. Transparantie is de perfecte camouflage. Als we niets te verbergen hebben, waarom is transparantie dan toch zo beangstigend? 

2020
21
Mei
19:30 – 20:30
Het Nieuwe Instituut Online

Op donderdag 21 mei, de oorspronkelijk geplande datum voor de opening van het Nederlandse paviljoen in Venetië, nodigen we je uit voor een alternatieve preview van de Nederlandse bijdrage aan La Biennale Architecttura, getiteld Who is We?

2020
21
Mei

In dit programma blikken we terug op de lezing ‘Do Comrades Gossips?’ door Jodi Dean. Schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos, herbeleeft een avond van intieme conversaties en reflecteert door een lens van hun persoonlijke herinnering en ervaring.

2020
17
Mei

Kunstenaar Joëlle Hoogendoorn begeleidde zondag 17 mei 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee door museumwoning Huis Sonneveld, waarbij ze het huis beschouwde als een kunstwerk.

2020
14
Mei

Het derde deel van een reeks online bijeenkomsten waarin Thursday Night Live! in gesprek met uiteenlopende (ervarings)deskundigen verkent welke invloed de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus hebben op verschillende facetten van cultuur. Deze editie staat in het teken van geestelijke gezondheid: wat is bijvoorbeeld de impact van isolement op je mentale welzijn, kun je ook positieve kanten zien aan de hele covid-19-ellende en hoe help je jezelf en anderen een hoopvolle houding te behouden?
 

2020
10
Mei
11:00 – 11:45
 

Chef Asha Capella begeleidde zondag 10 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding onderzocht ze met deelnemers het ontwerp van eten.

2020
06
Mei
11:00 – 16:00
 

Het zou geen meivakantie zijn zonder FamilieFest. Dit keer komt Het Nieuwe Instituut zó jullie huiskamer binnen met een thuiseditie! Jullie brengen de dag live door met ontwerpers. Het ene avontuur is digitaal, voor het andere moeten jullie in je huis op zoek naar benodigdheden en voor het volgende hebben jullie juist je lichaam nodig. Kortom: FamilieFest op zijn best, vanuit de thuisbasis.

2020
03
Mei
11:00 – 11:45
 

'Art-directucator' Pia Canales begeleidde zondag 3 mei 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema’s waar zij helemaal in thuis is: de wereld van memes. Wat zijn memes, hoe zijn ze ontstaan en wat is de oorsprong van hun herkenbare ontwerp?

2020
26
Apr

Interaction designer Florian van Zandwijk begeleidde zondag 26 april de Sunday Scroll. Tijdens deze digitale omleiding nam hij deelnemers mee in zijn fascinatie voor surveillance in de sportwereld. Waar houden ontwerpers rekening mee en van welke technieken maken ze gebruik?

2020
19
Apr
14:00 – 15:00
 

Performer, schrijver en kunstenaar Bas van der Kruk begeleidde zondag 19 april de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding ging hij in op de hoodie en beweging.

2020
15
Apr
20:00 – 22:00
live.hetnieuweinstituut.nl

De ideeën en beweegredenen achter de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children door The Ummah Chroma worden voor deze gelegenheid vertaald naar een wereldwijde, ‘performatieve’ klankmeditatie.

2020
13
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
12
Apr

'Art-directucator' Pia Canales begeleidde zondag 12 april de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema's die voor haar als ontwerper belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie. Ze ging hierbij met name in op de hoodie in subculturen.

2020
12
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
11
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
06
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
05
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
05
Apr

Kunstenaar Joëlle Hoogendoorn begeleidde zondag 5 april 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema's die voor haar als maker belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie. Ze ging hierbij met name in op de representatie van de hoodie in de schilderkunst.

2020
04
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
03
Apr

XYZ, een initiatief van Member Oksana Savchuk, is een onregelmatig verschijnend magazine met tekst, foto's, illustraties, video, theater, muziek en andere media. Elke editie wordt in 24 uur gemaakt en is gewijd aan één thema.

2020
30
Mrt

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
29
Mrt

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
29
Mrt
14:00 – 15:00
 

Chef Asha Capella begeleidde zondag 29 maart 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs verhalen waarin de hoodie voorkomt: van mythen tot manga.

2020
28
Mrt

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
26
Mrt

Meerstemmige Steden staat in het teken van de toekomst van de stad en de noodzaak om fundamenteel anders over de waarden achter stadsontwikkeling te denken. Het oorspronkelijke geplande symposium vervalt ten gevolge van de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut en vindt plaats in de vorm van een online gesprek. Het is mogelijk om deel te nemen als toehoorder aan het gesprek via zoom. 

2020
22
Mrt

Kunstenaar en jurist Shahaila Winklaar begeleidde zondag 22 maart de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema's die voor haar als maker belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie.

2020
20
Mrt

Virtueel panelgesprek over de impact van de uitbraak van het Coronavirus op de Rotterdamse cultuursector, de bestaansonzekerheid van freelancers in crisistijd, de urgentie van aanhoudende investeringen en goed opdrachtgeverschap en manieren om zelf bij te dragen aan het voortbestaan van een gezond cultuurveld.

2020
15
Mrt

Interaction designer Florian van Zandwijk begeleidde op 15 maart 2020 de allereerste Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam hij deelnemers mee in een online ontdekkingstocht naar aanleiding van de tentoonstelling The Hoodie. Hij ging hierbij onder andere in op de hoodie en privacy.

2019
14
Dec
14/12/2019 – 31/05/2020
 

Ontdek de tentoonstelling The Hoodie met een online tour. De ontrafelaars en belevingsdeskundigen van het omleidersteam van Het Nieuwe Instituut spraken de tour in speciaal voor families. Ze geven informatie over de verschillende stukken in de expositie, stellen vragen en vertellen wat hun favoriete werken en details zijn.