Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2021
29
Jan
20:00 – 21:00
 

The One Minutes Series van januari/februari 2021 is PⒶW en is samengesteld door Ceel Mogami de Haas. PⒶW bestaat uit 26 video’s van één minuut waarin kunstenaars en filmmakers de relatie tussen dieren en poëzie onderzoeken. De geselecteerde éénminutenfilms voor deze serie werden ingezonden vanuit Argentinië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland.

2021
04
Feb

Dit gesprek biedt kunstenaars, ontwerpers en andere mensen uit de (ontwerp)praktijk een verscheidenheid aan audiovisuele strategieën om overexploitatie van natuurlijke rijkdommen tegen te gaan. Ze worden uitgenodigd om zich collectieve alternatieven voor de huidige winning en het gebruik van lithium voor te stellen die niet uitputtend of uitbuitend zijn. Het is het slotevent in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out.

2021
11
Mrt

In dit event staat de rol van lithium in de ‘groene’ transitie naar duurzame energie centraal. Daarnaast is er aandacht voor een van de grootste wetenschappelijke mysteries die ons op dit moment bezighoudt: het zogeheten kosmologische lithiumprobleem. Hoewel het een van de eerste elementen was die bij de oerknal ontstonden, lijkt lithium op de een of andere mysterieuze manier te ontbreken in het heelal. Het gesprek vindt plaats in het kader van een reeks activiteiten rond het functioneren van het element lithium in verschillende verschijningsvormen van burn-out. 

Afgelopen activiteiten

2021
14
Jan

In dit tweede deel van TNL! Lithium staat de relatie tussen dit mineraal en geestelijke gezondheid centraal. Met bijdragen van het collectief LiCo (Lithops Corporation) en antropoloog Emily Martin wordt er gekeken naar het wereldwijde verlies van energie.

2021
14
Jan

In deze vierde aflevering interviewen Marina Otero Verzier en Jonas Staal kunstenaar Kyriaki Goni over haar projecten waarin zij alternatieve ecologieën van collectieve kennis en geheugen ontwikkelt. Filoloog en uitgever Vincent W.J. van Gerven Oei interviewt free software engineer, cultural explorer en social instigator Marcell Mars, met wie hij de noodzaak van een nieuwe gemeenschappelijke zorgstructuur verkent in relatie tot Mars’ mede geïnitieerde projecten.

2020
21
Dec

Lancering van de publicatie I See That I See What You Don't See die uitkomsten van de gelijknamige presentaties en programma’s in Milaan en Rotterdam verbindt aan nieuwe stemmen en verhalen over de relatie tussen zien, gezien worden, onderdrukking en emancipatie.

2020
17
Dec

The Coming South: Struggles, Epistemologies, Solidarity is een driedaags online symposium op 17, 18 en 19 december 2020 dat kijkt naar de toenemende tweedelingen die de polarisatie en hiërarchie in stand houden die de Global North / Global South wereldorde rechtvaardigen.

2020
10
Dec

Op 10 december lanceerde Het Nieuwe Instituut Values for Survival Cahier 2. Dit is de tweede publicatie in het publieksprogramma van Who is We? – de Nederlandse inzending voor de 17e editie van de Biënnale van Venetië. Curatoren Caroline Nevejan (Chief Science Officer van Gemeente Amsterdam) en Jane da Mosto (We Are Here Venice) bespreken onder begeleiding van de muziek van Michel Banabila het onderzoek met deelnemers. Samen buigen ze zich over de vraag hoe en of we intuïtie en ervaringen kunnen delen met mensen die we niet kennen en niet kunnen ontmoeten.

2020
10
Dec

Een videovertoning en presentatie door Sumayya Vally en Wayne Modest over de erkenning, restitutie, en verwijdering van monumenten, in het bijzonder in Zuid-Afrika en Jamaica. Zijn deze patronen vergelijkbaar of maken ze deel uit van verschillende fenomenen? Dit is de vierde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de strijd om erkenning.

2020
03
Dec

In samenwerking met Het Nieuwe Instituut presenteert Shay Kreuger de talkshow STATEMENTS, waarin je iedere maand wordt meegenomen langs lokale, nationale en internationale vraagstukken op het gebied van design, kunst, cultuur, politiek, entertainment en maatschappij. Met in deze eerste editie onderwerpen als coronadesign, cancel culture en vrouwen in de hiphopcultuur.

2020
03
Dec

Voor deze TNL! is Het Nieuwe Instituut een samenwerking aangegaan met OSCAM. Het gesprek gaat onder andere over Zwarte narratieven, de rol van muziek in de representatie van identiteit en over het werken in en met de eigen lokale community.

2020
26
Nov

Als onderdeel van de conferentie van het Jaap Bakema Study Centre, waarin een kritische blik wordt geworpen op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur in de jaren zeventig, gaat Armin Linke in gesprek met Georg Vrachliotis en Dirk van den Heuvel. Tijdens deze presentatie zal er bij enkele projecten die de huidige staat van technologische landschappen wereldwijd, van media-archieven en data-archeologie tot controlekamers en serverparken worden stilgestaan.

 

 

2020
25
Nov
25/11/2020 – 26/11/2020
Het Nieuwe Instituut Online

Dit jaar werpt de conferentie van het Jaap Bakema Study Centre een kritische blik op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur sinds de jaren zeventig. Hoe heeft de opkomende informatiemaatschappij vorm gekregen in de architectuur? Welke nieuwe typologieën zijn er ontwikkeld? En welke rol heeft de architectuur gespeeld in de discussie over kunstmatige intelligentie?

2020
19
Nov

Architect en onderzoeker Godofredo Enes Pereira geeft een lezing over de gevolgen van lithiumwinning in de Chileense Atacama-woestijn. Dit is de eerste editie van Lithium, een serie events over de verschillende vormen van burn-out waar dit mineraal een rol in speelt. 

 

2020
12
Nov

Een vertoning van video’s door Sarmen Beglarian, Vasyl Cherepanyn en Milica Tomić wordt gevolgd door een gesprek samen met Arna Mačkić over het herbestemmen en verwoesten van monumenten in Kiev, Oekraïne, en in Omarska, Bosnië en Herzegovina. Dit is de derde editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

2020
05
Nov

Set Stage Screen: A Situated Video Channel wordt gelanceerd tijdens een live-stream programma op donderdagavond 5 november, waarin kunstenaars en filmmakers Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers and Geo Wyeth & Jay Tan reflecteren op hun werk en manieren van filmmaken, elk in hun eigen audiovisuele taal en video format. Door de nieuw aangekondigde maatregelen omtrent Covid-19 kan dit evenement op 5 november helaas niet meer door gaan. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

2020
30
Okt

Imagine The Earth Is Your Lover, de nieuwste serie van The One Minutes Series, is gecureerd door Annie Sprinkle en Beth Stephens en is een document van de ecosex beweging. In de serie van 1 minuut durende videos visualiseren 23 kunstenaars en filmmakers hun gekke, gepassioneerde en felle liefde voor de Aarde. Zij verschuiven de metafoor van 'moeder Aarde' naar 'Aarde als minnaar' om een wederzijds en duurzame relatie met de Aarde te creëeren. De geselecteerde videos zijn vanuit Australië, België, Brazilië, Canada, Colombia, Duitsland, Griekenland, Malta, Mexico, Nederland, Portugal, Spanje, Verenigd Konijkrijk en Verenigde Staten ingezonden, waarmee de internationale schaal van de ecosex beweging wordt gemarkeerd. 

2020
29
Okt

Soft Architecture is een onderzoek van het architectenduo Aidel (Cristina Gallizioli en Marco Ferrari) naar het gebruik van textiel bij het bouwen van ruimtes. In het gesprek over dit onderzoek vertellen Gallizioli en Ferrari over mogelijke textiele ruimten en het gebruik van niet-solide materialen.

2020
25
Okt

De Dutch Design Week presenteert dit jaar in samenwerking met de New Material Award de Sustainable Products Talk(show), op 25 oktober 2020. De Talk(show) staat dit jaar in het teken van glas. Glas wordt gezien als alternatief voor plastic, maar hoe duurzaam is glas?

2020
15
Okt

Een vertoning van video’s door The Black Archives en Quinsy Gario, gevolgd door een gesprek met Simone Zeefuik over hoe nieuwe rituelen bij kunnen dragen aan het veranderen van de betekenis van monumenten. Dit is de tweede editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

 

 

2020
03
Okt

Op zaterdag 3 oktober vond de opening plaats van Art on Display 1949-69, een tentoonstelling waarin tentoonstellingsontwerp zelf centraal staat. Het dagvullende programma bestond uit een aantal intieme salons met een keur aan gasten met wie we spraken over verschillende aspecten van tentoonstellingsontwerp. De salons zijn nu terug te kijken. 

2020
01
Okt

Een vertoning van video’s door Manuel Correa en Dima Srouji wordt gevolgd door een gesprek over hoe het opgraven van monumenten bij kan dragen aan de constructie van een geschiedenis. Dit is de eerste editie van Monument, een samenwerking met e-flux Architecture, waarin op zoek wordt gegaan naar de rol die monumenten—opnieuw—spelen in het mobiliseren en articuleren van de erkenning van verzet.

2020
30
Sep
13:00 – 17:15
 

Het Nieuwe Instituut is, in samenwerking met een groot aantal spelers uit het ontwerpveld, gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Het netwerk stimuleert kennisdeling over behoud en beheer van collecties op het gebied van design en digitale cultuur, verbindt collecties en maakt deze toegankelijk. Op woensdag 30 september komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen. 

2020
25
Sep
20:00 – 21:00
 

14 visuele kunstenaars en filmmakers verbeelden hoe het leven er na quarantaine uit ziet in The One Minutes serie New Normalism. Videos van 1 minuut die vanuit België, Hongarije, Nieuw-Zeeland, de Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn ingezonden zijn voor deze editie geselecteerd door curator Arnoud Holleman. 

 

 
2020
24
Sep

In de podcast aflevering TOPIC: Het Archief van Nu, een samenwerking tussen het Forum van de Regisseurs (onderdeel van het Nederlands Film Festival) en Thursday Night Live!, spreken onder andere curatoren Inge de Leeuw en Hugo Emmerzael met Sharelly Emanuelson (filmmaker), Shamira Raphaëla (regisseur van Ons Moederland), Sandra Beerends (regisseur van Ze noemen me Baboe) en Marina Otero Verzier (Hoofd Research bij Het Nieuwe Instituut) over hoe makers omgaan met het archief en de dekolonisatie daarvan, over de zeggenschap en eigenschap van beelden en over het gebruik van archiefmateriaal in nieuw werk.

2020
17
Sep

In deze derde aflevering interviewt Jonas Staal cultuurhistoricus en mediawetenschapper Siva Vaidhyanathan, schrijver van het boek Antisocial Media: How Facebook Disconnects Us and Undermines Democracy, over wat Facebook precies is en wat het zou betekenen het bedrijf te democratiseren. Flora van Gaalen, hoofd programmering bij Het Nieuwe Instituut, interviewt Paris Marx, urbanist, schrijver voor onder meer Jacobin Magazine, en oprichter van de linkse tech-podcast Tech Won’t Save Us, over strategieën om Amazon te nationaliseren en te herinrichten als publiek bezit.

2020
03
Sep

In de tweede aflevering van Collectivizations interviewt Jonas Staal de revolutionair Coni Ledesma, een centrale vertegenwoordiger van het National Democratic Front of the Philippines (NDFP), over het belang van grond, de rechten van de vrouw, en het collectief werk in hedendaagse praktijken van collectivisering. Klaas Kluitenbrouwer, curator en expert in e-culture bij Het Nieuwe Instituut, spreekt met Debra Solomon, kunstenaar en oprichter van Urbaniahoeve Social Design Lab for Urban Agriculture in Amsterdam, over food forests, het creëren van nieuwe ecosystemen in publieke ruimtes, en collectivisering als samenwerking tussen menselijke en niet-menselijke actoren.

2020
23
Aug

Tijdens het slotevenement van de tentoonstelling The Hoodie ligt de focus op de samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Concrete Blossom. In een panelgesprek wordt belicht hoe de samenwerking tot stand is gekomen, welke vormen het heeft aangenomen en hoe het instituut functioneert in de omgang met bestaande en nieuwe publieksgroepen. Maar ook: welke basis ligt er voor de toekomst?  

2020
22
Aug
15:30 – 17:00
Het Nieuwe Instituut Online / Offline

Op zaterdag 22 augustus vindt ter afsluiting van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van internationaal kunstenaarscollectief The Ummah Chroma een speciaal filmprogramma plaats. Tijdens deze middag zullen verschillende korte films worden vertoond, inclusief live Q&A's met de filmmakers.

2020
21
Aug
15:30 – 17:30
Het Nieuwe Instituut Online

Vijf jonge filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Rotterdam hebben in het kader van het YouthDem-programma in samenwerking met Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut gewerkt aan twee korte films waarin zij het spanningsveld tussen rituelen en identiteitsvorming in de westerse wereld verkennen. De films If The Walls Could Speak en Big Man gaan tijdens deze middag in première.

2020
09
Aug
14:00 – 15:00
 

Sluit aankomende zondag om 14:00 uur aan bij de Sunday Stroll. Interaction designer Florian van Zandwijk neemt bezoekers mee door de tentoonstelling The Hoodie vanuit zijn visie als ontwerper. 

2020
02
Aug
14:00 – 15:00
 

Sluit aankomende zondag om 14:00 uur aan bij de Sunday Stroll. Interaction designer Florian van Zandwijk neemt bezoekers mee door de tentoonstelling The Hoodie vanuit zijn visie als ontwerper. 

2020
16
Jul

Tim Wes lanceert zijn nieuwe videoclip Face Me in de vorm van een pop-up expo en videoprogramma onder de arcade bij Het Nieuwe Instituut, op 16 juli om 22:00 (zonsondergang). De lancering volgt op For the Record: Urban Imaginaries over verbeeldingen van de publieke ruimte in videoclips, dat live werd uitgezonden op 11 juni en waar Tim te gast was. 

2020
14
Jul
12:00 – 16:00
 

Presentatie van de eerste resultaten binnen Values for Survival, het publieke onderzoeksprogramma van Who is We?, de Nederlandse bijdrage aan de 17e Architectuur Biënnale van Venetië.

2020
10
Jul

De Rotterdamse dj Thelonious bracht op 10 juli 2020 een muzikaal eerbetoon aan zijn naamgenoot, de jazzpianist Thelonious Monk, die een goede bekende was van Nelly van Doesburg. Hij draaide deze set in het kader van de openingsweek 'Ongewoon alledaags', waarmee de tentoonstellingen 'Atelier Nelly en Theo van Doesburg' in Het Nieuwe Instituut en 'Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen' in Huis Sonneveld werden geopend.

2020
09
Jul

Interdisciplinair kunstenaar Neske Beks ging met Léon Kranenburg in gesprek over het onderzoek dat zij tijdens haar residentie in het Van Doesburghuis heeft gedaan naar de 'Zwarte verhaallijnen' in de geschiedenis van het huis, zoals de verbinding van het huis met dekolonisatie en de band van Nelly van Doesburg met jazzmuzikant Thelonious Monk.

2020
08
Jul
17:00
Het Nieuwe Instituut Online

Architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs gingen op woensdag 8 juli 2020 met architectuurhistoricus Anne Hoogewoning in gesprek over de architectonische geluidsinstallatie Ways of Space, die zij ontwikkelden tijdens hun gezamenlijke residentie in het Van Doesburghuis.

2020
06
Jul
06/07/2020 – 11/07/2020
Het Nieuwe Instituut Online

In de week van 6 tot en met 11 juli 2020 viert Het Nieuwe Instituut met een reeks online evenementen de opening van de tentoonstellingen Atelier Nelly & Theo van Doesburg en Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

2020
02
Jul
20:00 – 21:30
Het Nieuwe Instituut Online

Collectivizations is een reeks online gesprekken die draait om mogelijke strategieën en methodes om van zogeheten “trillion-dollar companies” collectief bezit te maken. Hoe zouden we dergelijke biljoenenbedrijven of mega-corporaties als Facebook, Amazon, Monsanto (Bayer), Google (Alphabet) kunnen transformeren tot nieuwe transnationale coöperatieven?

2020
01
Jul
01/07/2020 – 17/07/2020
 

Leerlingen van openbare basisschool 't Landje reageren op woordkunstenaar Dean Bowen en mediakunstenaar Bouba Dola. Bowen schreef een gedicht voor hen naar aanleiding van de installatie, welke Dola vervolgens verwerkte in een visuele boodschap.

2020
25
Jun

Gossips start vanuit idee het “roddelen” (gossips) als een van origine, vrije ruimte voor vrouwen op te vatten van waaruit nieuwe ideeën en gedachten konden worden ontwikkeld en gedeeld. Gossips wil deze notie nieuw leven inblazen en actief voor het voetlicht brengen.

2020
14
Jun

Sluit op 14 juni aan bij de eerste Sunday Scroll van designer, onderzoeker en muzikant Erik Peters via Facebook Live. In deze digitale omleiding onderzoekt hij het ontwerp van de toekomst, met een focus op speculatief ontwerp. Hoe wordt 'toekomst' gerepresenteerd in de media en wat gebeurt er binnen het veld van speculatief ontwerp?

2020
11
Jun

Music videos often expose realities of local communities, and make them circulate across platforms and territories. In time of COVID-19, under lockdown and self-isolation, music video formats have actually enabled forms of solidarity and collectivity across borders. This event will look into how local realities and changing notions of public space are represented in these videos. Speakers will also reflect on how fandoms and communities, held together by music, are responding to the current situation, and what are the modes of collaboration under social-distancing. 

2020
01
Jun
19:00 – 21:00
Online en op het Middellandplein, Rotterdam

Concrete Blossom en Brand New Guys organiseren in samenwerking met Youthdem en Het Nieuwe Instituut de on- en offline live-uitzending The Hoodie - Televised. Met bijdragen van o.a. Lou Stoppard, Timothy Sabajo (Patta), Chinouk Filique, Richard Lopes Mendes (Clan de Banlieue), Jordan Soediono (SUMIBU), Abderrahmane Trabsini (Daily Paper) en een Bring Your Own Merch (BYOM) screenprinting hangout.

2020
31
Mei
12:00 – 17:00
Online en op het Middellandplein, Rotterdam

Concrete Blossom en Brand New Guys organiseren in samenwerking met Youthdem en Het Nieuwe Instituut de on- en offline live-uitzending The Hoodie - Televised. Met bijdragen van o.a. Lou Stoppard, Timothy Sabajo (Patta), Chinouk Filique, Richard Lopes Mendes (Clan de Banlieue), Jordan Soediono (SUMIBU), Abderrahmane Trabsini (Daily Paper) en een Bring Your Own Merch (BYOM) screenprinting hangout.

2020
31
Mei
11:00 – 11:45
 

Performer, schrijver en kunstenaar Bas van der Kruk begeleidde zondag 31 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding ging hij in op het ontwerp van identiteit.

2020
28
Mei
19:30 – 21:00
Het Nieuwe Instituut Online

Tijdens de opening van The Hoodie namen Melanin Kris (o.a. bekend van de Levisionairs) en zijn cast bezoekers mee op een tocht die vertrok vanaf ground zero van de hoodie en eindigde met het vieren van zijn verjaardag op de afterparty. Dit event leidde tot een nieuwe kledinglijn van hoodies met poëtische opschriften. Toen hij net op gang begon te komen brak de coronapandemie uit en moest hij het hoofd zien te bieden aan een nieuwe uitdaging als onafhankelijk verhalenverteller, iemand met een vitaal beroep en kunstenaar-ondernemer.

2020
27
Mei

Hermine Giefing-Elzas en haar echtgenoot Abraham Elzas gingen graag op reis. Hun vakantiefoto’s zijn op verschillende plaatsen in Europa genomen en zouden wel eens nog onbekende bronnen en fascinaties van Hermine en Abraham bloot kunnen leggen. In het kader van Architectuur Dichterbij, start het Nieuwe Instituut met een publiek onderzoek naar deze privé-beelden in de hoop niet alleen nieuwe inzichten op te doen over Abraham Elzas en Hermine Giefing-Elzas, maar ook nieuwe verbindingen te kunnen leggen tussen de honderden archieven, waaruit de Rijkscollectie is opgebouwd. Het Nieuwe Instituut nodigt hierbij geïnteresseerden uit de beelden te analyseren en nog onbekende geschiedenissen bloot te leggen.

2020
24
Mei

Kunstenaar en jurist Shahaila Winklaar begeleidde zondag 24 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding onderzocht ze samen met deelnemers het ontwerp van vrouwelijkheid.

2020
22
Mei

The Power of Transparency bestaat uit 14 One Minute-video’s gemaakt door kunstenaars in China, Duitsland, Italië en Nederland die aan zelf-isolatie doen. Hoewel we beperkt zijn in ons doen en laten, zijn de mogelijkheden van onze verbeelding eindeloos. Doe je ogen dicht en laat alles dat ondoorzichtig is transparant worden. Transparantie is de perfecte camouflage. Als we niets te verbergen hebben, waarom is transparantie dan toch zo beangstigend? 

2020
21
Mei
19:30 – 20:30
Het Nieuwe Instituut Online

Op donderdag 21 mei, de oorspronkelijk geplande datum voor de opening van het Nederlandse paviljoen in Venetië, nodigen we je uit voor een alternatieve preview van de Nederlandse bijdrage aan La Biennale Architecttura, getiteld Who is We?

2020
21
Mei

In dit programma blikken we terug op de lezing ‘Do Comrades Gossips?’ door Jodi Dean. Schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos, herbeleeft een avond van intieme conversaties en reflecteert door een lens van hun persoonlijke herinnering en ervaring.

2020
17
Mei

Kunstenaar Joëlle Hoogendoorn begeleidde zondag 17 mei 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee door museumwoning Huis Sonneveld, waarbij ze het huis beschouwde als een kunstwerk.

2020
14
Mei

Het derde deel van een reeks online bijeenkomsten waarin Thursday Night Live! in gesprek met uiteenlopende (ervarings)deskundigen verkent welke invloed de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus hebben op verschillende facetten van cultuur. Deze editie staat in het teken van geestelijke gezondheid: wat is bijvoorbeeld de impact van isolement op je mentale welzijn, kun je ook positieve kanten zien aan de hele covid-19-ellende en hoe help je jezelf en anderen een hoopvolle houding te behouden?
 

2020
10
Mei
11:00 – 11:45
 

Chef Asha Capella begeleidde zondag 10 mei de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding onderzocht ze met deelnemers het ontwerp van eten.

2020
06
Mei
11:00 – 16:00
 

Het zou geen meivakantie zijn zonder FamilieFest. Dit keer komt Het Nieuwe Instituut zó jullie huiskamer binnen met een thuiseditie! Jullie brengen de dag live door met ontwerpers. Het ene avontuur is digitaal, voor het andere moeten jullie in je huis op zoek naar benodigdheden en voor het volgende hebben jullie juist je lichaam nodig. Kortom: FamilieFest op zijn best, vanuit de thuisbasis.

2020
03
Mei
11:00 – 11:45
 

'Art-directucator' Pia Canales begeleidde zondag 3 mei 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema’s waar zij helemaal in thuis is: de wereld van memes. Wat zijn memes, hoe zijn ze ontstaan en wat is de oorsprong van hun herkenbare ontwerp?

2020
26
Apr

Interaction designer Florian van Zandwijk begeleidde zondag 26 april de Sunday Scroll. Tijdens deze digitale omleiding nam hij deelnemers mee in zijn fascinatie voor surveillance in de sportwereld. Waar houden ontwerpers rekening mee en van welke technieken maken ze gebruik?

2020
19
Apr
14:00 – 15:00
 

Performer, schrijver en kunstenaar Bas van der Kruk begeleidde zondag 19 april de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding ging hij in op de hoodie en beweging.

2020
15
Apr
20:00 – 22:00
live.hetnieuweinstituut.nl

De ideeën en beweegredenen achter de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children door The Ummah Chroma worden voor deze gelegenheid vertaald naar een wereldwijde, ‘performatieve’ klankmeditatie.

2020
13
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
12
Apr

'Art-directucator' Pia Canales begeleidde zondag 12 april de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema's die voor haar als ontwerper belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie. Ze ging hierbij met name in op de hoodie in subculturen.

2020
12
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
11
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
06
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
05
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
05
Apr

Kunstenaar Joëlle Hoogendoorn begeleidde zondag 5 april 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema's die voor haar als maker belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie. Ze ging hierbij met name in op de representatie van de hoodie in de schilderkunst.

2020
04
Apr

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
03
Apr

XYZ, een initiatief van Member Oksana Savchuk, is een onregelmatig verschijnend magazine met tekst, foto's, illustraties, video, theater, muziek en andere media. Elke editie wordt in 24 uur gemaakt en is gewijd aan één thema.

2020
30
Mrt

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
29
Mrt

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
29
Mrt
14:00 – 15:00
 

Chef Asha Capella begeleidde zondag 29 maart 2020 de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs verhalen waarin de hoodie voorkomt: van mythen tot manga.

2020
28
Mrt

Serie online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19, waarin Concrete Blossom, Brand New Guys en Het Nieuwe Instituut jongeren uitnodigen om te ‘ontrafelen’ hoe de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.

2020
26
Mrt

Meerstemmige Steden staat in het teken van de toekomst van de stad en de noodzaak om fundamenteel anders over de waarden achter stadsontwikkeling te denken. Het oorspronkelijke geplande symposium vervalt ten gevolge van de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut en vindt plaats in de vorm van een online gesprek. Het is mogelijk om deel te nemen als toehoorder aan het gesprek via zoom. 

2020
22
Mrt

Kunstenaar en jurist Shahaila Winklaar begeleidde zondag 22 maart de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam ze deelnemers mee langs thema's die voor haar als maker belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie.

2020
20
Mrt

Virtueel panelgesprek over de impact van de uitbraak van het Coronavirus op de Rotterdamse cultuursector, de bestaansonzekerheid van freelancers in crisistijd, de urgentie van aanhoudende investeringen en goed opdrachtgeverschap en manieren om zelf bij te dragen aan het voortbestaan van een gezond cultuurveld.

2020
15
Mrt

Interaction designer Florian van Zandwijk begeleidde op 15 maart 2020 de allereerste Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding nam hij deelnemers mee in een online ontdekkingstocht naar aanleiding van de tentoonstelling The Hoodie. Hij ging hierbij onder andere in op de hoodie en privacy.

2019
14
Dec
14/12/2019 – 31/05/2020
 

Ontdek de tentoonstelling The Hoodie met een online tour. De ontrafelaars en belevingsdeskundigen van het omleidersteam van Het Nieuwe Instituut spraken de tour in speciaal voor families. Ze geven informatie over de verschillende stukken in de expositie, stellen vragen en vertellen wat hun favoriete werken en details zijn.