Het Nieuwe Instituut Online

De zeespiegel stijgt. Met een stijging van één meter moeten miljoenen mensen huis en haard verlaten. Op de vlucht voor het stijgende water omdat hun leefgebied niet langer bewoonbaar is. In deze live editie van The One Minutes in Het Nieuwe Instituut bekijken we de zee vanuit diverse perspectieven. Met bijdragen van onder andere schrijver Alma Mathijsen, Kinemastik, jongeren uit de Malediven, muzikant Imyenayare van het Ka'lina Terewuyu-volk en vele kunstenaars.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

We verkennen de land-zee-dialectiek die alomtegenwoordig is in de maritieme antropologie. Kolonialisme, onafhankelijkheid, ontwikkelingsbeleid en natuurbehoud hebben de gemeenschappen die de maritieme ruimte bewonen allemaal ontwricht. De zee is nooit beschouwd als een menselijke ruimte, gekenmerkt door culturele diversiteit. In plaats daarvan werd de zee beschouwd als een homogene ruimte, als onherroepelijk wild, weerloos tegen elke vorm van domesticatie. Tot voor kort domineerden westerse modellen de ideeën over de zee, maar nu vindt een ommekeer plaats, waardoor een middenweg wordt geopend - een ruimte voor reflectie die wetenschappelijk, politiek en sociaal is. Deze avond beweegt zich van land naar zee, van lucht naar water, en probeert ruimte in te nemen zonder die op te eisen.

Akwatik is een samenwerking tussen The One Minutes, Kinemastik en Het Nieuwe Instituut ter gelegenheid van de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis.

Programma

Julia van Mourik (directeur The One Minutes Foundation) leidt het programma in, we presenteren éénminuten van jongeren uit de Malediven, het laagstgelegen land ter wereld en daardoor extreem kwestbaar voor klimaatverandering, we vertonen 17 video’s van de éénminuten serie Akwatik gevolgd door een Q&A met een aantal deelnemende kunstenaars en Alma Mathijsen draagt voor uit eigen werk. Tijdens deze avond leest zij voor uit Vergeet de meisjes over Koreaanse zeevrouwen die minutenlang zuurstofloos duiken op zoek naar kokkels; ze zijn de visachtige kostwinnaars van hun gemeenschap. De zee en het leven in de zee is van zichzelf.

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen (Amsterdam, 1984) schreef drie romans, een memoir, een novelle en een verhalenbundel. Daarnaast schrijft ze essays voor NRC Handelsblad en columns voor LINDA. 

Kinemastik

Kinemastik is een culturele NGO in Malta, die filmvertoningen, concerten, tentoonstellingen, workshops en lezingen organiseert. Jaarlijks organiseert zij het Kinemastik International Short Film Festival.

Imyenayare 

Imyenayare is muzikant en kunstenaar. Hij komt op voor de oorspronkelijke cultuur van het Ka'lina Terewuyu-volk uit de Amazone en voor de verhalen van anderen die niet worden gehoord.

Deelnemende kunstenaars

Siobhan Leddy en Benjamin Yates, Dolphin Club, Beatrice Alvestad Lopez, Matthew Lancit, Tristan Bera, Mauricio Guillén, Manon Bachelier, Misha de Ridder, Niv Rajendra, Ana Vaz, Stephanie Sant, Inge Reisberman, Zhang Hong, Macy van Geldorp, Kevin Siwoff en Isaac Azzopardi, Cyril Sancereau, en Isabelle Weber.

The One Minutes Foundation

The One Minutes Foundation is een wereldwijd platform voor experimentele videokunst dat nauw samenwerkt met verschillende kunstonderwijsinstellingen in binnen- en buitenland. The One Minutes Foundation produceert en distribueert éénminutenfilms en biedt een internationaal podium voor mensen om te creëren, te betrekken en te verbinden. Met behulp van video wil The One Minutes bijdragen aan het creëren van ruimtes voor vrije expressie, collectieve verbeelding en wereldwijde solidariteit in onze verschillende, maar diep onderling verbonden realiteiten. The One Minutes beweegt zich zowel in de voorhoede van de internationale hedendaagse kunst (series zijn opgenomen in de collectie van Whitney Museum of American Art, New York), als in educatie, welzijn en ontwikkelingswerk. Om de maand publiceert The One Minutes een nieuwe serie films, die onze huidige tijd in bewegend beeld onderzoeken.

Bekijk ook