Het Nieuwe Instituut Online

In samenwerking met openbare basisschool het Landje en International Film Festival Rotterdam (IFFR) start Het Nieuwe Instituut in juli 2020 met een driejarig project dat zich richt op film-, mediakunst en erfgoed. Op basis van tentoonstellings- en filmmateriaal werken leerlingen uit groep 3, 4 en 5 toe naar een eigen, persoonlijk archief. Leerlingen bepalen wat behouden moet worden en wat niet, waarom iets bewaard moet blijven en welke waarde ze hieraan toekennen.

De installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is een belangrijk uitgangspunt voor het project. Dat geldt zowel voor de thematiek waarin opgroeien in een stedelijke context en kinderen met een migratieachtergrond centraal staan, als voor de vorm van de installatie waarin bezoekers hun eigen rituelen kunnen uitvoeren, geïnspireerd op de ruimte en de elementen die daarin aanwezig zijn. Woordkunstenaar Dean Bowen schreef naar aanleiding van de installatie het gedicht 'Altaar' voor de leerlingen. Filmmaker Bouba Dola verwerkt dit gedicht in een visuele boodschap. De reflecties van de leerlingen hierop vormen de eerste aanzet van hun persoonlijke 'archief van verbeelding'.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Kunstenaars

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en psychonaut. Hij houdt zich bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering. Zijn debuutbundel Bokman is lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. Hij ontrafelt op magnifieke wijze zijn eigen rouw en grieven die zich op verschillende continenten afspelen. Daarbij rakelt hij vergeten geschiedenissen op en ontleedt hij de structuren die ons politiek onderdrukt houden. Hoe blijf je als individu overeind tussen al die mechanismen?

Dean Bowen publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade, Revisor en de Gids. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij verscheidene woordkunstpodia in zowel binnen- als buitenland. Het bracht hem naar Zuid-Afrika, de VS en Slowakije. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs.

Bouba Dola is videomaker, kunstenaar en cultureel ondernemer. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie tussen video en grafisch beeld. Hij bewerkt zijn esthetische, cinematografische beeldtaal met animaties en sprekende effecten. Vanwege zijn herkenbare stijl is hij een populaire videomaker van muziekclips en werkte hij eerder samen met namen als Giovanca, Steffen Morrison, Berget Lewis, Typhoon en Blaxtar. Dola starte zijn eigen bedrijf 'Advance Motion Pictures' en werkte onder andere als videoproducer voor Topnotch/Universal Nederland.

De laatste jaren ontwikkelde Dola zijn autonome werk, dat onder andere te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen, het Amsterdam Museum en International Film Festival Rotterdam. Op dit moment werkt hij voor diverse artiesten, bedrijven en merken en aan een grote audiovisuele installatie in zijn geboorteland Congo.

Reflectie #2

Geïnspireerd door G/D THYSELF wordt er een reeks reflecties, verhalen en spirit strategies door schrijvers, dichters en ontwerpers verstuurd. Een manier om gezamenlijk te reflecteren, zij het op afstand van elkaar. Dean Bowen levert de tweede bijdrage met het gedicht DON'T LET THEM BURN (a dark lullaby for black babies in burning cities). Lees hoe je zijn reflectie ontvangt en daarop kan reageren op de pagina Reflectie #2.

datum
01/07/2020
tot
17/07/2020
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 

partners

Archief van verbeelding is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut, openbare basisschool het Landje, International Film Festival Rotterdam (IFFR) en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds van Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur.