Het Nieuwe Instituut Online

Theo Paijmans

Theo Paijmans schrijft over de verscheidenheid van menselijke ervaringen voorbij de drempel van consensus-realiteit en het effect ervan op kunst, literatuur en sociale cultuur. Zijn boeken en artikelen zijn verschenen in Nederland, Amerika, Japan, Australië, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Hij is ook een internationaal erkend expert op het gebied van de geschiedenis van proto-sciencefiction en esoterische bewegingen. Paijmans doceerde verschillende keren in Londen en Parijs en was uitgenodigd om een lezing te geven op de Cielo Habitado Conference in Madrid (2015), die deel uitmaakte van de kunstexpositie ARSTRONOMY. Incursiones en el Cosmos in Casa Encendida, met onder meer werken van kunstenaars Keith Haring, Mike Kelley, Yves Klein, Panamarenko, Thomas Ruff en Sigmar Polke.

Momenteel doet Paijmans onderzoek naar Afro-Amerikaanse volksangsten, afrofuturistische utopieën, koloniale angsten en hun impact op de westerse cultuur als instrument van psychologische oorlogsvoering en geïnstitutionaliseerd racisme.

Colonial Spectres

Colonial Spectres stelt koloniale geestverschijningen centraal als een manier om het hardnekkige spook van het kolonialisme vanuit dekoloniaal perspectief te bestrijden. Vanuit de gedachte dat de Nederlandse bezetterselite destijds ‘bespookte’ objecten heeft meegenomen uit Indonesië, houdt Janilda Bartolomeu in drie delen objectverzamelingen, prekoloniale folklore, vroegtwintigste-eeuws occultisme en spectral tropicalism tegen het licht. Ze werkt met dit drieluik toe naar een culturele interpretatie van koloniale ‘spoken’ waarin deze zowel een belichaamde aanwezigheid kunnen vertegenwoordigen als een samenspel van herinneringen, lichamen, ruimten en fysieke objecten. Colonial Spectres wordt ontwikkeld in het kader van het onderzoekstraject And Other Spectres.

datum
21/04/2022
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
toegang

Gratis | Registreer om deel te nemen aan dit online evenement