Het Nieuwe Instituut Online

Het Nieuwe Instituut en Lou Stoppard, de curator van The Hoodie, realiseerden zich dat ze zich met dit project begaven in een ingewikkeld krachtenspel. In nauwe samenwerking met Concrete Blossom is er dan ook besloten om de hoodie zo min mogelijk te onttrekken aan zijn oorspronkelijke netwerk en te benadrukken dat de verhalen die dit kledingstuk vertelt zich iedere dag op allerlei plekken in de stad blijven ontwikkelen. Om die reden werden de tentoonstelling en de actviteiten in Het Nieuwe Instituut als het off-site programma beschouwd.

On-site betekent in de context van The Hoodie de plekken en plaatsen waar de thema’s rondom de hoodie iedere dag worden geleefd. Die locaties bevinden zich in de verschillende buurten van Rotterdam en precies daar waar grassroots initiatieven van cultuurmakers- en consumenten elkaar buiten de traditionele infrastructuur van musea, kunsthallen, galeries, projectruimtes weten te vinden. Het on-site-programma werd door en met Concrete Blossom ontwikkeld in het kader van een langetermijnsamenwerking.

De tentoonstelling The Hoodie heeft de afgelopen maanden veel in gang gezet binnen het instituut, en de samenwerking met Concrete Blossom heeft extra nadruk gelegd op het belang van representatie van, inbedding in en samenwerkingen met de stad Rotterdam. De legacy van die nieuwe (of hernieuwde) realisatie is dan ook gelaagd. 

Panelgesprek en pop-up tentoonstelling

In een intieme setting in Het Nieuwe Café gaan Flora van Gaalen, hoofd Programma van Het Nieuwe Instituut, en Malique Mohamud, oprichter en artistiek leider van Concrete Blossom, met elkaar in gesprek. Moderator Hodan Warsame zal het gesprek begeleiden. Samen wisselen zij gedachten uit over de disruptieve methodieken in culturele instellingen, die door Concrete Blossom ontwikkeld zijn, met The Hoodie als casus.

Daarnaast is er in het auditorium van Het Nieuwe Instituut ook een pop-up tentoonstelling te zien met het audiovisuele materiaal dat speciaal voor The Hoodie is geproduceerd. De video's van de YouthDem worden vertoond, een interview met de curator van The Hoodie Lou Stoppard en het video-essay van onderzoeker Chinouk Filique de Miranda over de 'genderneutrale' reputatie van de capuchontrui.

Het programma zal worden geopend met een muzikale video- en DJ-set van DJ Ray Escobar.

Programma

  • 15.00 - 16.00 uur: Inloop en DJ-set Ray Escobar
  • 16.00 - 17.30 uur: Panelgesprek Flora van Gaalen, Malique Mohamud en Hodan Warsame
  • 17.30 -18.00 uur: DJ-set Ray Escobar
datum
23/08/2020
tijd
15:00 – 18:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Het event is gratis, maar voor deelname aan dit event is reserveren noodzakelijk. 

Op vertoon van het Eventbrite ticket is het mogelijk om de tentoonstellingen in Het Nieuwe Instituut gratis te bezoeken.