Het Nieuwe Instituut Online

14 visuele kunstenaars en filmmakers verbeelden hoe het leven er na quarantaine uit ziet in The One Minutes serie New Normalism. Videos van 1 minuut die vanuit België, Hongarije, Nieuw-Zeeland, de Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn ingezonden zijn voor deze editie geselecteerd door curator Arnoud Holleman. 

 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Terug naar normaal? Nu is het tijd voor New Normalism

New Normalism is een term waarvan de betekenis bij elk gebruik veranderd. Tijdens de Open Call in april was New Normalism onderdeel van een idealistische verhaallijn rondom verandering. In de afgelopen maanden, toen de wereld leerde dat COVID-19 langer in ons leven zou blijven dan verwacht, is de betekenis van de term opnieuw veranderd. Tegelijkertijd is New Normalism door zowel links als rechts geclaimd, zonder duidelijke richtlijnen over wat het kan en zal zijn. In de veertien geselecteerde One Minutes wordt de verwarring rondom de pandemie tastbaar. Het is moeilijk om grip te krijgen op iets dat zo breed en toch onbekend is. Bij elkaar verzameld en in een associatieve volgorde gezet, creëen deze korte films een duidelijke stem. Beelden tonen wat woorden niet kunnen bevatten. 

Arnoud Holleman

Arnoud Holleman, kunstenaar en schrijver, werd bekend door zijn uitzonderlijk werk dat is verbonden met een sterk thematisch belang in het leven en de betekenis van beeld. Zijn werk is tentoongesteld in diverse musea in Nederland, waaronder het Stedelijk Museum, Van Abbemuseum en Frans Hals Museum. Arnoud werkt momenteel aan een documentaire voor KRO/NCRV over de impact van de Holocaust in een naoorlogse Joodse familie en hoe fotografie een belangrijk rol daarin speelt. 

Deelnemende kunstenaars

In deze editie van The One Minutes is het werk te zien van: Finn Borath and Laila Claessen, Peter Vadocz, Pedro Fonseca, Louisa Vergozisi, Ariela Bergman, Anuka Ramischwili-Schäfer, Marnix van Uum, Emanuele Dainotti, Sonja van Kerkhoff, Danielle Imara and Yolande Brener, Fabian Landewee, Anet van de Elzen, Jeroen ter Welle, en Alejandra Morote Peralta 

The One Minutes

Elke twee maanden produceert en distribueert The One Minutes Foundation een nieuwe serie van éénminutenfilms die onderzoek doet naar hoe wij kijken naar en omgaan met bewegend beeld. The One Minutes biedt een internationaal podium om te creëren en te verbinden. De series bevinden zich op de voorhoede van de internationale hedendaagse kunst en zijn tentoongesteld op diverse plekken waaronder de Power Station of Art (China), National Gallery of Iceland en Whitney Museum of American Art. 

De premiere van The One Minutes serie New Normalism, gecureerd door Arnoud Holleman, vindt op vrijdag 25 september plaats om 20:00 uur op Het Nieuwe Instituut Online. Arnoud Holleman, Julia van Mourik (directeur The One Minutes Foundation) en de deelnemende kunstenaars zullen (virtueel) aanwezig zijn. New Normalism is een samenwerking tussen The One Minutes Foundation en Maastricht Institute of Arts.

Bekijk ook