Het Nieuwe Instituut Online

In 2018 won ontwerper Basse Stittgen de New Material Fellowship met zijn werk Blood Related. Ter afsluiting van het onderzoek maakte hij samen met ontwerper en filmmaker Juan Arturo een korte film over industriële en kleinschalige (runder)slachthuizen. Tijdens dit evenement wordt de film Blood Related gelanceerd en praten we met gasten over het onderzoek dat eraan voorafging.

Waarschuwing: tijdens dit evenement komen onderwerpen als (dieren)bloed en de slachtindustrie aan de orde.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bloed is waarschijnlijk de meest controversiële of schokkende lichaamsvloeistof. Bloed houdt ons in leven, verbindt ons met elkaar en wordt vergoten voor het vaderland. Maar niet elk bloed wordt als gelijk beschouwd. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen bloedlijnen en bloedgroepen, maar ook tussen menselijk en dierlijk bloed.

Door het spoor van het bloed van koeien te volgen, ontdekte Stittgen dat door grootschalig ontwerp en omleidingen, een enorme hoeveelheid bloed die door de slachthuisindustrie wordt geproduceerd, onzichtbaar wordt gemaakt. De slachthuisindustrie is een van de meest intensieve gebruikers van hulpbronnen en maakt deel uit van de onzichtbare industrieën van vandaag. Ontwerp speelt een belangrijke rol in deze branche; door processen te stroomlijnen en de efficiëntie te verhogen genereert deze industrie nog meer winst. De gereedschappen en processen die tijdens het slachten worden gebruikt, bepalen de waarde van niet alleen vlees, maar ook van de bijproducten ervan, zoals het bloed van koeien.

Nadine Botha, research designer, curator en schrijver, sprak met Basse Stittgen over zijn project. Lees het interview hier

Basse Stittgen

Het werk van Basse Stittgen bevindt zich op het snijvlak van ontwerp, kunst en materiaalonderzoek, en komt voort uit een fascinatie voor materiaal; hoe kan het gemaakt, toegepast, gebruikt/hergebruikt en bevraagd worden? Deze benadering leidt bijvoorbeeld tot onderzoek naar productiecycli of biedt een manier om verborgen verhalen en het potentieel dat in materie besloten ligt, voor het voetlicht te brengen. Basse studeerde in 2017 af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn werk is sindsdien tentoongesteld in het V&A Museum, NGV Melbourne en MMCA Seoul, en maakt onderdeel uit van de collecties van MAK Vienna en de Wellcome Collection.

Juan Arturo García

Juan Arturo García is een ontwerper en filmmaker uit Mexico-Stad. Met een combinatie van bewijsmateriaal, fictie en voorspellingen, zoekt hij een ruimte op tussen vertaling en de onmogelijkheid van vertaling. Hij is daarbij specifiek geïnteresseerd in de manieren waarop talen een kernvoorwaarde vormen voor toegankelijkheid. Juan verkent met andere woorden de politieke implicaties van verkeerde vertalingen, hyper- en onvertaalbaarheid.

Hendrik-Jan Grievink

Hendrik-Jan Grievink is sinds 2007 ontwerper bij Next Nature Network. Hij is expert in het vertalen van filosofie naar pasklare objecten en ervaringen. Hendrik-Jan is sinds 2007 verantwoordelijk voor wat hij ‘R&D&D’ noemt; de research, development en design van een groot deel van de inhoudelijke en visuele output van het netwerk.

Bernice Bovenkerk

Dr. Bernice Bovenkerk (1973) is associate professor van de Social Sciences Group, het subdepartement van Communicatie, Filosofie en Technologie van Wageningen University & Research (WUR). Eerder was zij post-doc en docent aan het Ethiek Instituut, onderdeel van het Departement Filosofie van Universiteit Utrecht. Ze behaalde haar PhD aan de University of Melbourne, Australië met de scriptie The Biotechnology Debate. Democracy in the face of intractable disagreement. Haar Masterdiploma behaalde zij aan de Universiteit van Amsterdam met de scriptie Pluralism in Environmental Ethics.

Nadine Botha

Nadine Botha is een research designer, curator en schrijver die zich bezighoudt met de vraag hoe onzichtbare maatschappelijke, politieke, juridische, economische en culturele systemen onze objecten, lichamen, huizen, steden, technologieën, ervaringen en kennis vormgeven. In haar praktijk brengt zij storytelling, cureren, schrijven, performance, activisme, media-analyse en participatieve praktijken bijeen in tentoonstellingen, digitale media, evenementen, publicaties, workshops, journalistiek en de academische wereld. Ze studeerde in 2017 af aan de Design Academy Eindhoven en ontving de Gijs Bakker Award voor het beste Masterproject. Ze is momenteel gevestigd in Rotterdam en was een van de winnaars van de 2020 Bio Art and Design Award van MU Hybrid Art House, en ontving een Beurs Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Haar werk werd onder meer tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut, de Architectuurbiënnale van Venetië, de Swiss Design Network Summit, Milan Design Week, Dutch Design Week en de Luma Foundation.