Het Nieuwe Instituut Online

Dit programma is geannuleerd

Op zaterdag 22 augustus vindt ter afsluiting van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van internationaal kunstenaarscollectief The Ummah Chroma een speciaal filmprogramma plaats. Tijdens deze middag zullen verschillende korte films worden vertoond, inclusief live Q&A's met de filmmakers.

SHE, the Black Female Body - Sheree Lenting

Het Zwarte vrouwenlichaam, zonder de exotificerende blik. Het zwarte lichaam in al haar glorie en kracht: 'SHE'. Met spoken word, een sterke beeldtaal, cultuur en geschiedenis vorm 'SHE' een interdisciplinair manifesto. De film daagt de perceptie van het Zwarte vrouwenlichaam uit en bekrachtigt Zwarte vrouwen om de schoonheid te zien die zij in zich dragen. "Each time a woman stands up for herself, without knowing it possibly, without claiming it, she stands up for all women." - Maya Angelou

SHE, the Black Female Body is een film door Sheree Lenting, Nederland, 2018, 5 min, Engels.

datum
22/08/2020
tijd
15:30 – 17:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Voor deelname aan dit event in Het Nieuwe Instituut is reserveren noodzakelijk. Het event is zowel online als op locatie gratis. De organisatie vraagt bezoekers een donatie te maken aan Nederland wordt beter (NL) of Black Lives Matter (US). 

Over de makers

The Ummah Chroma

The Ummah Chroma bestaat uit cinematograaf Bradford Young (de eerste Afrikaans-Amerikaanse cinematograaf die genomineerd is voor een Academy Award, voor Arrival), regisseurs Terence Nance (HBO’s Random Acts of Flyness), Jenn Nkiru (de film Black to Techno, in opdracht van Frieze en Gucci; Beyoncé en Jay Z’s APESHIT), editor Marc Thomas (Black America Again) en gerenommeerd artiest, componist en producent Kamasi Washington. Hun eerste werk, in samenwerking met Lauri Faggioni (production designer Michael Gondry’s The Science of Sleep, Dave Chapelle’s Block Party) en Erin Wile (creative producer), is de korte film AS TOLD TO G/D THYSELF, die dit jaar op het Sundance Festival in première ging en alom werd geprezen.

Sheree Lenting

Sheree Lenting is choreograaf, met Hiphop als vertrekpunt. Naast choreograaf is zij docent kunsteducatie, dansdocent, organisator, adviseur voor instellingen en programmamaker bij verschillende theaters. Sheree Lenting zal zich binnen de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten gedurende twee jaar verder ontwikkelen als choreograaf en artistiek leider van MOM. Zij zal internationaal onderzoek verrichten naar de oorsprong en ontwikkeling van (West) Afrikaanse dans en HipHop. Haar onderzoek; "The Revolution of Black Dance, What Came Before HipHop?" doet zij i.s.m. internationale coaches en locals. In haar traject zal zij twee multidisciplinaire producties maken.

Johny Pitts

Johny Pitts is de curator en oprichter van het bekroonde online tijdschrift Afropean.com, een platform gewijd aan de Afro-Europese diaspora. In het boek Afropean: Notes from Black Europe deelt hij zijn persoonlijke verhaal en de ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn zoektocht naar de Afropean in verschillende Europese steden.

Daarnaast levert hij bijdragen in tekst en beeld voor The Guardian, The New Statesman en The New York Times. Als presentator was hij te zien op de zenders MTV, BBC en ITV1 en presenteerde hij zijn zelfgeschreven BBC Radio 4-documentaire. In deze documentaire gaat hij op zoek naar de Zwarte identiteit door middel van zijn vaders muziek, die onderdeel uitmaakte van de Northern Soul-groep The Fantastics en wiens identiteit mede wordt gevormd door het bezit van zowel een Brits als Amerikaans paspoort.

Het boek Afropean: Notes from Black Europe won de Jhalak-prijs 2020 en staat op de shortlist voor de Bread and Roses Award 2020. Ook ontving Pitts verschillende prijzen, waaronder een Decibel Penguin Prize, een ENAR-prijs (European Network Against Racism) en een Society of Authors Travelling Grant, voor zijn werk waarin hij de Afrikaans-Europese identiteit onderzoekt.