Het Nieuwe Instituut Online

Ter afsluiting van Art on Display 1949-69 gaan Guus Beumer en Aric Chen in gesprek met de curatoren van de tentoonstelling, Penelope Curtis en Dirk van den Heuvel, over de baanbrekende ontwerpen van Carlo Scarpa, Aldo van Eyck, Lina Bo Bardi en anderen, en de rol die tentoonstellingen kunnen spelen bij het aan de orde stellen van actuele, maatschappelijke kwesties. Volg het programma via een livestream op Het Nieuwe Instituut Live.

Guus Beumer is voormalig artistiek en algemeen directeur van Het Nieuwe Instituut, Aric Chen volgde hem per 1 mei van dit jaar op. Art on Display 1949-69 werd geïnitieerd door Penelope Curtis, directeur van het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon. Ze nodigde Dirk van den Heuvel, hoofd van het Jaap Bakema Study Centre, uit om samen de tentoonstelling te ontwikkelen, vanuit een gedeelde belangstelling voor de rol van de architect in het museum en het ontwerp van tentoonstellingen. Het resultaat was twee versies van Art on Display, waarvan de eerste in Lissabon te zien was in 2019-2020, en de tweede in Rotterdam in 2020-2021.

Het gesprek tijdens deze ‘finissage’ zal gaan over de tentoonstelling als een uniek medium voor ontwerp en discours. De tentoonstelling is niet louter een platform voor (re)presentatie maar tevens een motor van voortdurend onderzoek, naar de eigen collectie, naar institutionele ambities, en naar urgente maatschappelijke vragen in relatie tot architectuur, design en digitale cultuur, van de noodzakelijke meerstemmigheid tot het nieuwe ecologische denken.

Art on Display 1949-69

De tentoonstelling Art on Display stelt het tentoonstellingsontwerp zelf centraal met speciale aandacht voor de relatie tussen de bezoeker en de tentoongestelde werken. De expositie brengt enkele van de meest vooruitstrevende, naoorlogse tentoonstellingsontwerpen van architecten samen aan de hand van 1:1 reconstructies. In zeven installaties zijn ontwerpen te zien van Carlo Scarpa, Franco Albini en Franca Helg, Lina Bo Bardi, Aldo van Eyck en Alison en Peter Smithson. Het geheel is geënsceneerd in een ruimtelijk ontwerp van jo taillieu architecten. Goda Budvytyte is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.

De catalogus van Art on Display is nog tot 6 juni te koop in de pop-up store van NAI Boekverkopers in de tentoonstellingsruimte. Daarna nog online en in de winkel in de foyer. 

Programma

Het programma wordt uitgezonden via een livestream op Het Nieuwe Instituut Live.

  • 14.30 Een korte wandeling door en introductie op de tentoonstelling.
  • 15.00 Gesprek tussen Guus Beumer, Penelope Curtis, Aric Chen en Dirk van den Heuvel.
  • 16.00 Einde.