Het Nieuwe Instituut Online

In samenwerking met kunstenaar Giovanni Maisto Ferreira en Kunstinstituut Melly presenteert Het Nieuwe Instituut een reeks evenementen rond de korte film Touch’M, gemaakt door Ferreira. In het eerste deel zal Kunstinstituut Melly, in een aflevering van De Kunstavond Radio, in gesprek gaan met Ferreira over zijn werk, zijn werkproces en hoe hij zorgt voor zijn eigen welzijn en geestelijke gezondheid, en wordt voor het eerst de film gedeeld met het publiek. 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Touch’M laat zien hoe prachtig fysieke connectie kan zijn en tegelijkertijd is het een verbeelding van Giovanni’s persoonlijke ervaring met mannelijke aanraking. De film is gemaakt om opvattingen die mensen hebben over wat het betekent om intiem te zijn als man, ter discussie te stellen. Zoals de kunstenaar zelf zegt: “deze korte film dient als een symbolische weergave van hoe niet-seksuele aanraking helend kan zijn voor aspecten van toxic masculinity (giftige mannelijkheid), iets dat verborgen maar wijdverspreid is in onze Westerse samenleving. Mannen worden geconditioneerd om geen intimiteit te tonen jegens elkaar. Mannelijke aanraking wordt vaak beperkt tot handen schudden, een klap op de rug, of een schouderklop, maar verder niet veel. Doordat bepaalde vormen van aanraking niet toegestaan zijn, kunnen mannen zichzelf niet werkelijk en volledig uitdrukken. Het resultaat is dat mogelijke gezonde interacties in aantal verminderen, en de expressie van mannelijkheid heel beperkt wordt opgevat. Dit kan leiden tot minder sociaal geaccepteerde vormen van aanraking, zoals seksuele agressie en geweld. Deze soorten aanraking worden vaak beschouwd als kenmerken van toxic masculinity. Dit soort gedrag kan vermeden worden als mannen blootgesteld zouden worden aan positieve vormen van intimiteit en connectie.”

Op vrijdag 5 november vindt het tweede deel van dit programma bij Het Nieuwe Instituut plaats. 

Giovanni Maisto Ferreira

Giovanni Maisto Ferreira is een kunstenaar die in zijn werk verschillende soorten media exploreert om een hele persoonlijke waarneming van onze hedendaagse maatschappij en al diens disfunctionaliteit te tonen. Zijn creatieve proces wordt voornamelijk vertolkt in 3D objecten, ruimtelijk ontwerp en performance. Giovanni studeerde aan de School of Visual Arts in New York en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij heeft eerder gewerkt voor Het Nieuwe Instituut aan de tentoonstelling G/D THYSELF

De Kunstavond Radio

De Kunstavond Radio wordt door zes Kunstblock instituten gerund en ze nodigen onder meer kunstenaars, curators en andere mensen uit de kunstwereld uit. Kunstblock is de naam van de samenwerking van de kunstinstellingen in het Rotterdams Kunstkwartier: Kunstinstituut Melly, CBK, MAMA, V2_, WORM, en TENT.