Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ontwerpcultuur en de uitbraak van het Coronavirus zijn de rode draad van een wekelijkse thematische selectie van inhoudelijk materiaal, online programmering en projecten uit het veld. Iedere week zijn andere medewerkers gastredacteur. De serie, over onder meer Data Matter, The Hoodie en Who are We?, is hieronder terug te lezen. Schrijf je in om de aankomende edities per mail te ontvangen.


Het Nieuwe Instituut Online/Offline #16
Aan de oppervlakte: hout en plastic

Plastic en hout spelen bij het voorkomen van een verdere verspreiding van het virus dat covid-19 veroorzaakt een belangrijke rol. Ondertussen draagt de productie gelijktijdig bij aan de verdere verwoesting van ecosystemen. Een uitkomst die juist weer nauw samenhangt met de opkomst van nieuwe virussen. Deze nieuwbrief brengt een selectie van ontwerpprojecten onder de aandacht die inspelen op een veranderende rol van de productie van deze materialen.

Het Nieuwe Instituut Online/Offline #15
Queer geestelijke gezondheid en safer spaces

Het was afgelopen juni geen reguliere Pride Month. In de maand juni wordt ieder jaar en over de gehele wereld de Stonewall-opstand herdacht als een mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten. En tevens is het een gepast moment leden van de TQLGBIA+-gemeenschap te eren en te vieren. De uitsluitende aspecten van een maatschappelijke systeem, waartegen het protest in New York eenenvijftig jaar geleden was gericht, werden dit jaar eens te meer duidelijk.

Het Nieuwe Instituut Online/Offline #14
Ongewoon alledaags

In de week van 6 tot en met 11 juli 2020 viert Het Nieuwe Instituut met een reeks online evenementen de opening van de tentoonstellingen Atelier Nelly & Theo van Doesburg en Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen. Beide tentoonstellingen zullen vanaf 11 juli ook daadwerkelijk te bezoeken zijn in het instituut en Huis Sonneveld.

Het Nieuwe Instituut Online/Offline #13
De 1,5 meter van Neufert

De Covid-19-pandemie heeft direct bijgedragen aan een toegenomen bewustzijn van verschillende bewegingen van diverse lichamen in de publieke ruimte. Tegelijkertijd heeft social distancing in Nederland geleid tot de introductie van één enkele norm waar de gehele samenleving aan wordt onderworpen: de anderhalve meter. Hiermee wordt teruggegrepen op een rationele beheersing van de samenleving op basis van uniforme oplossingen die het openbare leven weliswaar mogelijk maakt, maar tegelijkertijd bijdraagt aan ongewenste vormen van uitsluiting.

Het Nieuwe Instituut Online/Offline #12
Regeneration. New Institutional Practices

Het Nieuwe Instituut ondersteunt op basis van het fellowhipprogramma jaarlijks onderzoeksprojecten die getuigen van verschillende manieren van denken en onderzoek doen. Het thema van de nieuwe open call for fellows is Regeneration. New Institutional Practices, gericht op collectieven die de huidige omstandigheden van burn-out en planetaire uitputting aangrijpen als vertrekpunt voor collectieve organisatievormen.