Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Iedere week maakt een andere ontwerper de webcover voor het Online webmagazine naar aanleiding van de vraag: Wat houd je nú bezig? Deze week: Jungmyung Lee. 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Wat is het verhaal achter jouw webcoverdesign voor Het Nieuwe Instituut Online?

Wie zijn het beste in een quarantaine? Waarschijnlijk katten! Sinds quarantainedag één staan mijn dagen helemaal in het teken van het leven van katten. Terwijl iedereen zich schuil hield vanwege de coronamaatregelen, werd Tiger King – de bizarre Netflix documentaire over de vete tussen verontrustend excentrieke grotekattenbezitters, criminelen en polygamisten- een quarantaine-hit. Waar ik ook keek online, als het niet over corona ging, ging het wel over Tiger King. Begin april werden acht grote katachtigenen in de Bronx Zoo positief getest op het virus dat COVID-19 veroorzaakt en kort daarna werden verschillende huiskatten positief getest. Blijkbaar zijn zowel wilde als huiskatten net zo vatbaar voor het virus als wij.

Katten in lockdown! Maar, geen drama.

Nu ik tijd zat heb om de dagelijkse routines van mijn kat te observeren, realiseer ik me dat er veel van katten te leren valt. Ze likt elke centimeter van haar vacht nauwgezet; zittend of liggend, haar oren omhoog, haar ogen wijd open en haar zintuigen alert, observeert ze zorgvuldig haar omgeving. Ze speelt, eet regelmatig kleine porties voedsel, geniet van de stralen van de lentezon, is niet bang haar tevredenheid te uiten door te spinnen, vindt een geschikt object om te kneden en zo herinneringen op te halen aan haar moeder en haar verzorging. Deze ongecompliceerde en wezenlijk optimistische ‘ik probeer-mijzelf-gelukkig-te-maken’ houding ten opzicht van het leven is wat ik van de kat wil leren. Op dit moment zijn wij mensen net wilde dieren die in onze eigen kooi gevangen worden gehouden. Om ons geestelijk evenwicht te bewaren zouden we deze parels van wijsheid ter harte moeten nemen, voordat de onzichtbare Joe Exotic, Carol Baskin of Doc Antle ons komen halen!

Hoe verhoudt dit stuk zich tot jouw andere werk?

Ik probeer wat humor toe te voegen, die ofwel een verhaal ofwel wrijving creëert.

Verandert de coronapandemie iets aan de manier waarop jij werkt?

In plaats van achter de computer te werken, lees, kijk en denk ik veel, terwijl ik obsessief uitstel. Terwijl we een pandemie doorstaan, laat de opsluiting van het lichaam thuis me alleen toe om de voordeur in mijn hoofd te openen en vrij rond te lopen waar ik maar wil.

Jungmyung Lee is een in Amsterdam gevestigde grafisch ontwerper/typograaf en uitgever. Ze runt het onafhankelijke bureau J-LTF (Jung-Lee Type Foundry), dat in eerste plaats verhalen vertelt en het leven van letters en hun emoties verkent. Haar lettertypen leven en eigen leven, dat tot uitdrukking komt in diverse media, zoals in conversaties tussen lettertypen op tentoonstellingswanden en in rapmuziekvideo’s. Ze worden ook gebruikt door kunstenaars en schrijvers in de experimentele publicatie Real-Time-Realist, dat schrift gebruikt om een scala van emoties te onderzoeken, zoals, in het tweede en recentste nummer, extase, vreugde, sereniteit en liefde.