Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Nu door Covid-19 de fysieke locatie van Het Nieuwe Instituut niet langer het brandpunt van activiteiten kan zijn, ligt de nadruk op de online omgeving. Iedere week maakt een andere ontwerper de webcover voor het Online webmagazine naar aanleiding van de vraag: Wat houd je nú bezig? Deze week: Line Arngaard.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

HTML 5 Audio player
Webcover Line Arngaard

Wat is het verhaal achter jouw webcoverdesign voor Het Nieuwe Instituut Online?

Ik zag vorige week deze omslag van de Die Zeit in een kiosk, en het trok meteen mijn aandacht. Ik was de omstandigheden waar we nu in zitten even vergeten, en deze cover bracht me meteen terug naar de realiteit. Venus met een gezichtsmasker is zo'n vreemd beeld, maar nu - zoals de krantenkop aangeeft - lijkt het ineens normaal. Door de manier waarop de krant het iconische beeld van Venus had veranderd, wilde ik nog een stapje verder gaan. Ik nam een foto van de omslag en haalde die uit elkaar door de kleurlagen te scheiden, de zwarte laag boven de rest te laten zweven en zo een gevoel van afstand te creëren.

Hoe verhoudt dit stuk zich tot jouw andere werk?

Het is een goed voorbeeld van hoe ik graag werk. Ik verzamel veel beelden, vaak zonder specifiek doel, eigenlijk alleen omdat ze mijn aandacht trekken. Dan archiveer ik ze. Als ik er later doorheen kijk, komen er altijd bepaalde patronen naar voren en die komen vaak goed van pas voor een project. Over het algemeen gebruik ik die verzamelde beelden of ontwerpen graag om nieuwe te maken, ze letterlijk uit elkaar te knippen en de elementen op een nieuwe manier samen te voegen. Het is een interessante manier om nieuwe beelden te genereren en te spelen met collectieve verwachtingen over hoe bijvoorbeeld een krant of een modetijdschrift er uit moet zien.

Verandert de coronapandemie iets aan de manier waarop je werkt?

Ik breng het grootste deel van mijn werktijd door achter het scherm, en dat is niet veranderd. Er zijn echter veel andere dingen veranderd die wel van invloed zijn op de manier waarop ik werk. Bijvoorbeeld als het gaat om het vinden van beelden. Normaal gesproken breng ik veel tijd door in winkels, kijk ik door tijdschriften, boeken en kranten en zoek ik naar foto's die mijn nieuwsgierigheid wekken. Tegenwoordig is dat natuurlijk beperkt tot het kijken naar de covers zonder ze aan te raken en het surfen op internet.

Line Arngaard (1991, Denemarken) is een grafisch ontwerper die in Nederland woont en werkt. Na haar afstuderen aan de afdeling grafische vormgeving van de Gerrit Rietveld Academie in 2018 heeft zij als freelance grafisch ontwerper gewerkt voor kunstenaars, vrienden, onderwijsinstellingen en non-profit organisaties zoals Joke Robaard, Amie Dicke, Warehouse, Universiteit van Amsterdam en de opleiding Sandberg Instituut Critical Studies. Naast haar zelfstandige freelance werk ondersteunt ze momenteel grafisch ontwerpbureau Mevis & van Deursen in Amsterdam.