Het Nieuwe Instituut Online

Comfort and Vision, de One Minutes serie van maart/april 2021, is samengesteld door beeldend kunstenaar Salim Bayri. 21 kunstenaars en filmmakers onderzoeken in éénminutenfilms hoe het gevoel van comfort van invloed is op wat je ziet.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Salim Bayri

Salim Bayri is een beeldend kunstenaar geboren en getogen in Casablanca, gevestigd in Amsterdam. Terwijl hij zandsculpturen maakt, hangt Bayri rond in verouderde online chatrooms waar gekkigheid en godslastering gangbare praktijken zijn. Als polyglot komt hij in veel verschillende kamers binnen waar diaspora's samenkomen. Zijn alter ego ‘Sad Ali’, een afkorting van Sad Alien, weerspiegelt deze benadering. Sad Ali is een stil personage met een doorschijnend lichaam - hij onderzoekt, maar is geen deelnemer. Zwevend tussen scènes krijgt hij een vloeibaarheid die niet kan worden vastgepind. In zijn studio ontwikkelt Bayri een Hadra Collider. Een conceptueel apparaat dat hij bedacht met verwijzing naar de CERN-deeltjesversneller om een ​​zoektocht naar het deeltje X in taal voor te stellen. Het werkt door tongen te versnellen en woorden elkaar te laten raken om vragen over racisme, sociale onrechtvaardigheid en cultureel geweld te helpen beantwoorden.

Deelnemende kunstenaars

Klaas Koetje, Lee Mc Donald, Yuri Yefanov, Thi Hoai Le, Kevin Siwoff, Sara Milio, Sophie Bates, Snow Sheng Jie, Makis Kyriakopoulos, Katharina Sook Wilting, Lisa Smithson, Paula Garcia Sans, Mariusz Wirski, Alix Stria, Anna Bierler, Jack Wormell, Andrea Bordoli, Jaume Clotet, Levi van Gelder, Yara Greuter en Theo Tajes. 

Comfort and Vision werd mogelijk gemaakt door Pictoright Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Sandberg Instituut.

The One Minutes

The One Minutes is een wereldwijd netwerk voor bewegend beeld. Sinds 1998 heeft The One Minutes meer dan 15.000 videowerken van makers van meer dan 120 nationaliteiten geproduceerd en gedistribueerd. Hiermee wordt artistiek hoogwaardige videokunst gecreëerd, krijgen mensen een stem en worden nieuwe verbindingen gemaakt. The One Minutes beweegt zich zowel in de voorhoede van de internationale hedendaagse kunst (met tentoonstellingen in Power Station of Art in Shanghai, National Gallery of Iceland in Reykjavík en Whitney Museum of American Art in New York), als in educatie, welzijn en ontwikkelingswerk en verbindt deze met elkaar. Om de maand publiceert The One Minutes Foundation een nieuwe serie films, die onze perceptie van en onze verhouding met bewegend beeld onderzoeken. Musea en culturele organisaties over de hele wereld zijn geabonneerd op de series. Stuur je video's in en doe mee aan het project!

Bekijk ook