Het Nieuwe Instituut Online

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De installatie van The Ummah Chroma in Het Nieuwe Instituut is geïnspireerd op hun korte film AS TOLD TO G/D THYSELF (2019). Met dit project biedt het collectief bezoekers een rituele ruimte waarbinnen zij – samen of alleen – thema’s als transcendentie, spiritualiteit en verschillende vormen van zelfexpressie kunnen verkennen.

Na een aantal maanden van gezamenlijke reflecties door makers en publiek, vindt er ter afsluiting een evenement plaats in Het Nieuwe Instituut dat online bijgewoond kan worden.

Programma

De afsluiting in de avond wordt voltrokken in Gallery 1 met dans- en muziekperformances, onder begeleiding van presentator en moderator Mahutin Awunou. Voor de laatste Live from G/D THYSELF: Open Podium is IMPACT uitgenodigd, een platform voor nieuwe makers. In de installatie vindt een performance plaats van regisseur en performer Gavin-Viano. Gavin Sings Viano is de performatieve monoloog over Gavins kijk op de verschillende vormen van liefde en de rituelen die bij liefde horen. De voorstelling wordt geleid en gecomponeerd door klassiek pianist Joachim Henriëtta.

Muzikant Joya Mooi richt zich in haar muziek, en vooral op haar laatste album The Ease of Others, op thema’s als identiteit, escapisme en vrijheid. Samen met haar band verzorgt zij een intiem optreden tijdens deze avond. 

De Rotterdamse violist en componist Yannick Hiwat sluit, met zijn Yannick Hiwat Trio - met Bill Scott Mookhoek op basgitaar en Alexander van Popta op toetsen - het muziekprogramma af met een bijzonder optreden. Hiwat stond de afgelopen jaren op grote Nederlandse en internationale podia met zijn unieke sound die klassieke muziek met hiphop, soul en jazz combineert.

Bezoekers worden uitgenodigd om een slotritueel met waterblessing bij te wonen. Via rituele handelingen door kunstenaar en performer Nash Caldera wordt het water in de installatie cleansing water

Tijdsblokken

  • 17:00 - 17:40: Performatieve monoloog Gavin-Viano
  • 18:00 - 18.40: Optreden Joya Mooi
  • 19:00 - 19:40: Optreden Yannick Hiwat Trio
  • 19:40 - 20:00: Waterblessing Nash Caldera

 

datum
22/08/2020
tijd
17:00 – 20:15
taal
Engels
 
toegang

Het online event is gratis, maar de organisatie vraagt bezoekers een donatie te maken aan Nederland wordt beter (NL) of Black Lives Matter (US).

Over de makers

Joya Mooi

Joya Mooi is een zangeres met een brede muzikale achtergrond: van klassieke jazz tot hiphop en soul. Stijlen die doorvlochten zijn op haar album The Ease Of Others. In haar muziek geeft de zangeres met Zuid-Afrikaanse roots inzicht in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora en snijdt ze thema’s aan als escapisme, rouw en identiteit. Onlangs bracht ze de singles Hold You Tight en Bitter Parts uit in de aanloop naar haar EP, die dit jaar uitkomt.
Het muziekoptreden van Joya Mooi is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. 

Gavin-Viano

Regisseur en performer Gavin-Viano is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn voorstellingen Melanine Ten Strengste verboden en A Plastic State of Mind waren te zien bij o.a. Theater Rotterdam, De Parade, Islemunda en Bijlmer parktheater. Met zijn laatste voorstelling A Plastic State of Mind neemt Gavin-Viano het publiek verder mee op zijn missie: theater ensceneren dat anti white male gaze is. “Theater is voor iedereen; ongeacht je kleur, ras, geloof, leeftijd, sociale klasse, achtergrond, geslacht, opleiding en seksuele geaardheid”.

Yannick Hiwat

Yannick Hiwat begon op zesjarige leeftijd met het bespelen van de viool. Muzikaal gevoed in de kerk, maakte hij zijn recitaldebuut op 9-jarige leeftijd en begon hij met touren toen hij 13 was. Yannick Hiwat beperkt zich niet tot één genre: tijdens zijn studie heeft het zowel jazz als klassieke muziek bestudeerd. Hij speelde met artiesten en ensembles zoals Snarky Puppy, Wu-Tang Clan's Ghostface Killah, Chineke! Orkest, Pete Rock en was artist in residence voor de Doelen en het Concertgebouw. Yannick Hiwat is een vast lid van de Soulful Congregation en bandleider van zijn eigen Quintet. Zijn suggestieve spel neemt je mee op reis en door middel van zijn unieke instrumenten, waaronder 's werelds enige zevensnarige Mezzoviolin, vertelt hij bijzondere verhalen.

IMPACT

IMPACT is een platform voor een nieuwe generatie creatieve makers met professionele ambities. Hier ontwikkelen zij hun makerschap, voor en achter de schermen. Vanuit Rotterdam Zuid biedt IMPACT werk- en presentatieruimte, coaching op maat, produceert nieuw werk en verbindt makers met het werkveld. IMPACT werkt samen met de nieuwe generatie makers, aan de ontwikkeling van nieuwe verhalen en veelzijdige perspectieven in de podiumkunsten en (nieuwe) media.


IMPACT wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Islemunda, Podium van IJsselmonde.

Nash Caldera

Nash Caldera is visueel en performance kunstenaar (Willemstad, Curaçao, 1991). Met fotografie, video en performances onderzoekt ze haar identiteit als Zwarte queer vrouw. In haar onderzoek naar haar identiteit raakt ze aan onderwerpen als kolonialisme en spiritualiteit en hoe deze een rol spelen in ons leven in het huidige post-koloniale tijdperk.

In haar werk probeert ze een veilige, meditatieve ruimte te creëren, zowel fysiek als mentaal, ervaringen op te roepen en zichzelf in relatie tot haar cultuur te laten zien. Religie, in het bijzonder Afro-Caribische religie zoals Santeria, is visueel sterk aanwezig in haar werk, net zoals de vormen van bijgeloof waarmee ze opgroeide. Sinds kort onderzoekt ze de talen die ze beheerst en hoe deze zich bij haar mentaal manifesteren. Nash probeert haar gevoelens te vertalen in ervaringen, zodat ze anderen emotioneel kunnen raken. Ze werkt met performance art, fotografie, installaties, collage en video.

In haar performances creëert Nash rituelen die verschillende onderwerpen raken. De subjectiviteit van haar werk maakt het makkelijk invoelbaar voor anderen.